Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес празнуваме Бъдни вечер - последният ден от Великите пости, в който се очаква раждането на Божия син. Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. По искрите от огъня се гадае каква ще бъде годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата, предава Bulgaria ON AIR.

На трапезата трябва да има 7, 9 или 11 ястия. Гозбите задължително са постни. На трапезата се слага варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино.

Прави се и питка, в която се поставя пара с вярването, че най-големият късметлия в къщата, ще е този, на когото се падне парата. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта.

След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана в символ на очаквания гост. Във всички православни храмове тази вечер се отслужва празнично богослужение в очакване на Рождество Христово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase