Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръст на кредитите и ипотеките у нас, отчитат финансови експерти. "Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре, донякъде провокирана от по-висока инфлация, може да очакваме да поскъпнат и ипотечните кредити", коментира пред Нова тв финансистът Левон Хампарцумян.

Още по темата

По думите му, обаче нито едното, нито другото обаче ще бъде рязко."Важно е не колко е лихвата, а дали е поносим разходът по обслужване на кредита за този, който го е взел", добави той.

"И в момента кредити се дават по-трудно спрямо кризата от 2006-2007 г. Тогава мисля, че всички си научиха уроците. Сега това се случва по-консервативно, но пък има фактори, които пораждат търсене на нови жилища", заяви още финансистът.

Според Хампарцумян няма еднозначен отговор на въпроса дали си струва да се инвестира в имот. "Ако някой иска да си купи жилище за собствените нужди и може да си го позволи, е едно. Ако се взима жилище за спекулация, т.е. купуваме 5-10 апартамента, даваме ги под наем или ги препродаваме, то той поема риск, че пазарът може да тръгне надолу или наемите да не се вдигнат, колкото очакваме".

Според него, несъмнено покупката на жилище е добър вариант, ако ще се живее в него и ако то отговаря на нуждите на купувача. "Ако се взима спекулативно, за да бори инфлацията – тогава това може да стане, но може и да не стане. Има рискове", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase