Снимка: БГНЕС

Електроразпределителните дружества и електроенергийният системен оператор може да загубят около 400 милиона лева, ако мораториумът върху цените на тока се запази до края на март, заяви пред БНТ енергийният експерт Еленко Божков.

Още по темата

Той обясни, че причината за тези загуби е, че ЕРП-тата купуват енергия за технологични разходи директно от организирания борсов пазар по най-високите цени - това са цените от платформата "Ден напред".

Според него КЕВР е можел да се избегне драстичното поскъпване на тока за битовите потребители, като увеличи за тях енергията от АЕЦ "Козлодуй".

След като има наложен мораториум единственият начин е да се търсят и да се дадат компенсации в тези размери- около 400 млн. лв. Тези компенсации трябва да се вземат пак от атомната централа от приходите, защото приходите там са много големи. И да се дадат на ЕСО и ЕРП-тата, обясни Божков.

По думите му, това вече се е случвало - след преговори със служебното правителство атомната централа е дарила на бюджета част от приходите си, които са били разпределени като компенсация на енергоинтензивните производства.

По този начин бизнесът беше компенсиран за големите си разходи от повишаването на цените на тока на тока, уточни енергийният експерт и допълни, че и сега се търси подобно решение.

Божков е категоричен, че трябва да се търси път да се ограничи износа на българска електроенергия до около 500-600 мегавата, така че през рисковите месеци - до края на февруари, да поддържаме допустими цени.

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 7 месеца

Офф. Мъка ми е. Ами нека ние да загубим а? А какво ще кажете да се отвори една централа да гори въглища, ***, стари гуми и т.нт.

23

Анонимен

преди 7 месеца

ЕРП-тата се напечелиха предостатъчно на наш гръб, могат да си позволят тази "загуба". Ако намалят процента на печалбата си, загубата ще се окаже нищожна.

22

Анонимен

преди 7 месеца

аз все за загуби от тях чувам. Как пък веднъж не си изкараха печалбата. Като са на загуба що не си заминават, щото 400 мил загуба за тях означава че няма да спечелят тези 3 месеца 600 милиона лева а само 200.