Снимка: БГНЕС
Министерството на образованието за трети път разкри гореща телефонна линия за консултации с психолог за деца, учители и родители. 
 
Радослава Христова не се срамува да говори за проблемите на сина си, като решава да потърси помощ.
 
"Детето ми е първи клас, проблемите с него започнаха в началото на пандемията, при първия локдаун. В продължение на месец той не излизаше от вкъщи. Това се отрази, той стана по-буен и агресивен. Решихме, че сами няма да се справим и потърсихме психологическа помощ", разказа тя пред Нова тв.
 
При първото посещение при специалист Радостина разбира, че пандемията е оказала влияние върху много деца.
 
"Идеята е да подкрепим децата и родителите и да омекотим последиците от кризата, онлайн обучението и всичко, което произлиза от това. При малките ученици се забелязва повишена агресия, докато при по-големите пандемията се е отразила на мотивацията им да учат. Липсата на жив контакт много влияе и на учитлите", обясни държавният експерт Татяна Предова.
 
Над 13 % от децата на възраст между 10 и 19 години са засегнати от психологически смущения заради пандемията. Психологът Мариана Банчева е един от 40-те диспечъри, които отговарят на обажданията на разкритата телефонна линия.
 
"Първоначално децата търсеха справяне с усещането за самотност. После обажданията бяха свързани с други видове проблеми. Отново с тревожност, но с неяснотата колко време ще сме сами, дали някога ще имаме възможност да се съберем отново", каза психологът.
 
Консултациите по телефона ще продължат да се провеждат за деца, родители и учители до края на извънредното обстановка у нас.
 
Горещи телефонни линии за психологическа подкрепа:
 
БУРГАС –  0893 631 573
 
ВАРНА –  0877 566 696
 
ПЛОВДИВ – 0800 16 793
 
СОФИЯ-ГРАД – 0877 183 133
 
ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 0882 247 454
 
СТАРА ЗАГОРА – 042/210-089.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase