Снимка: БГНЕС

Тази година е рекордназа ипотечното кредитиране. Прогнозата е, че ще завърши със 17% ръст спрямо миналата година, обясни пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

За здравословни ръстове се смятат до 10%, така че ако продължат с тези темпове, е възможно това да доведе до ръст на лошите кредити след време, допълни експертът.

Според него, повечето хора са доста разумни, когато решат да теглят кредити.

Имаме бум във всички сегменти - и при потребителско кредитиране, и към кредитни карти, към фирмено кредитиране, но най-сериозен е ръстът на ипотечните кредити, допълни той.

Добрата новина е, че въпреки че теглим кредити за 20-25 години, успяваме да ги погасим за 10-12 години. Повечето българи не обичат задлъжняването и залагат на предсрочното погасяване, обясни Тошев.

 Цените на имотите са високи. На клиентите купувачи това не им харесва, но въпреки това, купуват. Имаме сериозен ръст на сделките с имоти, което значи, че продавачи и купувачи си стискат ръцете, обясни Тошев относно цените на пазара на имоти.

Той прогнозира, че може би с още 5-6% ще нараснат цените следващата година.

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 7 месеца

Айде селяните да разграбват кутии като за последно и в град Варна.

17

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 18 - СМешното е, че нотариуса иска такси, на базата на оценка, аизвършва една и съща операция. ТОва е монопол и трябва да с премахне!

16

Анонимен

преди 7 месеца

Колкото повече се говори за една стока... толкова много са и проблемите в пласирането и... Затова всеки ден има статии за имоти, защото вече няма купувачи.