Снимка: БГНЕС

Ден преди официалното откриване на зимния сезон в Банско пистите вече работят. Всички писти са обработени, като и тази година Covid патрули ще контролират спазването на мерките и разписания от Министерството на туризма здравен протокол. На фона на драстичния скок на цената на електроенергията, лифт картите са само с 9 лева по-скъпи, а тези за целия сезон са без промяна, обявиха от дружеството-концесионер.

Към този момент резервациите за зимна ваканция в най-известния ни зимен курорт са обнадеждаващи, като откази има само от Израел и Великобритания, които затегнаха Covid мерките. Увеличава интересът на гости от арабските страни. За Нова година заявките са от ОАЕ, Египет и Катар,  съобщи БНР.

От туристическия бизнес смятат, че наложените към момента ограничения в хотели, заведения и ски съоръженията са достатъчна превенция срещу Covid-19, а близо 90 процента от работещите в бранша са ваксинирани.
В планината има много сняг, дори се наложи да се активизират системите за контролирано взривяване в районите с висока лавинна опасност. Ски зоната е 100% обезопасена, обработени са всички писти и от днес посрещат скиори, каза Иван Обрейков, маркетинг директор.

"Досега не сме отваряли зимен сезон с толкова много сняг. На връх Тодорка снегът е около 1,3 м, който вече е обработен", посочи той.

Засега за ползването на ски-съоръженията ще се изисква само защитна маска, като строго ще се следи за отстоянието пред и в кабинковата станция, както и около заведенията в планината. Разстоянието между хората трябва да е 1,5 м.

"От 27 декември всеки може да си заяви онлайн карта. До 27-и работим с цени на картите от миналия сезон. В събота, 18 декември, ще имаме най-евтината карта в цяла Европа - 20 лева",каза Обрейков.

А за тези, които няма да се възползват от преференциите до 27 декември, добрата новина е, че дневната карта е увеличена само с 9 лева спрямо миналогодишната цена от 70 лева, а сезонните карти са без промяна. За този сезон ски зоната в Банско не калкулира печалба, заяви Иван Обрейков.

Ценовата политика е особено важна за оцеляването на местните ски-училища , които също са приятно изненадани, споделя Благовест Обецанов.

"Увеличението на цените е в рамките до 15%, което е добре дошло и за бизнеса и вече имаме първите записвания за 18 декември. Интересът е по-голям от миналата година", каза той.

Взети са всички мерки за безопасност на ползвателите на ски услуги.

"Целият ни персонал е ваксиниран. Спазваме всички мерки с маски, дезинфектанти, отстояние", посочи Обецанов.

Освен ски и сноуборд, през последните години в Пирин се забелязва увеличен интерес към пантенето и особено към излетите със снегоходки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase