Снимка: БГНЕС

Организацията, която стопанисва обекта, започва незабавно дейности по възстановяването на щетите. Заради свлачища по пътищата в района села Триград и Ягодина са откъснати. "През последните 24 часа са влизали над 2 000 литра в секунда вода. Залата се е напълнила до тавана, дълбочината на водата е била 35 метра, широчината - над 100 метра. В един момент затлачени дървета са се пропукали и сифонът е погълнал всичко. Това е образувало огромен водовъртеж, който е помел цялата електрическа инсталация, част от туристическия маршрут, а дори прилепната колония, която е от над 60 000, е напуснала пещерата, за да се спаси от катаклизма", каза пред Bulgaria ON AIR Владимир Солаков от Туристическо дружество "Орфей" - Девин.

Още по темата

Ситуацията в Триград е тревожна, каза жителът на населеното място Радост Караиванова. Пред БНТ тя призова властите максимално бързо да вземат мерки, да бъде извършен ремонт на пътя, който е срутен, и бързо да бъде обезопасено поречието на река Триградска.

"Въпреки че нивото на реката спадна значително, хората са притеснени. На първо място, защото не знаем докога ще е така. Слава Богу, обърна го на сняг, но не знам дали няма пак да завали дъжд. Нямаме достъп до Триград, пътят още е затворен, допускат се само спешни автомобили като полиция, линейки и превоз на храна от първа необходимост", каза Караиванова.

Поминикът в селото е от туризъм и хората са притеснени как ще работят при разрушената инфраструктура, сподели своите притеснения Караиванова. Тя допълни, че имат спешна нужда от сериозна строителна намеса и техника. Поясни, че в момента са извършени укрепвания с подръчни материали, но ако реката отново прелее тези временни решения няма да свършат никаква работа.Младата жена допълни, че кметът на община Девин ежедневно организира доставки на храна и питейна вода, понеже водопроводът е разрушен на много места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase