Снимка: Bulgaria ON AIR

Живописното село Пъдарци остава без жители. Все повече къщи остават празни, а от години се продава и училището, но купувачи няма. В същото време все повече чужденци търсят къщи в района над язовир Кърджали, предава Bulgaria ON AIR.

Пъдарци се намира в Източните Родопи - над заливите на язовир Кърджали и до редица древни забележителности. Но като много села в региона е почти обезлюдено. Старите полусрутени къщи напомнят за славното минало, но и за мрачното бъдеще. Най-яркият пример е старото училище, на което от години виси табела "Продава се".

"Още се продава училището, но никой не иска да го взима. Всички хора заминават за чужбина и тук къщите са необитаеми", обясни Дурмушали.

В част от малкото останали обитаеми къщи живеят изселници, които през зимата се прибират в Турция. Един от тях е Реджеб.

"Аз съм роден в Пъдарци. 32 години съм живял тук. Имам минало тук, в родното, бащиното, дядовото място", споделя Реджеб Халил.

Разказва за туристите, които често минават по пътя край селото, спират се и питат дали има къщи за продан.

"Питали са сме дали има имоти за продаване. Чужденци от Швейцария, Норвегия. Но къщи не се продават", категоричен беше Реджеб.

Всички са запленени от природата. Имотите в село Пъдарци предизвикват интереса на все повече туристи от Швейцария и Норвегия. А за местните хора това е бъдещето и надеждата, че в селото отново ще закипи живот и че и училището отново ще заработи.

 

Коментари Напиши коментар

20

Сосидж

преди 1 месец

На селата им трябва инфраструктура. В моето дойдоха много от градовете и няма какво да се купи даже, но имаме добри пътища, които позволяват бързо и безпроблемно придвижване. За съжаление, ако селото е изолирано с труден достъп до него, нещата не се получават.

19

българин

преди 1 месец

До: номер 20 Къде видя там българско училище бе? Това село е турско, има джамия, не църква! Да си беше направил труда да видиш в google maps снимки оттам!

18

.

преди 1 месец

Гарантирано от Дъпъсе / ГРОБ.