Около половин милион се очаква да бъдат пътуванията по Коледа и Нова година в България. Ще успеем ли да спасим зимния сезон и какви са предизвикателствата преди празниците?
 
"Изхождам от това какво беше през летния сезон - 2 пъти повече туристи, и този зимен сезон ще удвоим това, което е било спрямо 2020 година. Ще бъдем под това, което е било през 2019 година, но ще имаме повече туристи. Това личи и от данните за октомври", каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Надяваме се, че за Нова година нещата ще бъдат доста по-добре. Хората, които ще работят сега през зимата в туризма, ще изпитат възможно най-голямата трудност от всички времена, които са се случвали. Защото имаме комплект от кризи. Но от друга страна виждаме, че туристите много интензивно желаят да пътуват, независимо от всякакви ограничения. Имаме много интензивни пътувания на българи, дори уикендите на местата, които се предлагат SPA услуги", допълни Драганов.
 
Той отбеляза, че има засилен интерес и от страна на чужденците.
 
"Те чувстват, че са победили коронавируса, защото са ваксинирани. А това, че трябва да правят PCR тест, не ги притеснява. Като българите в Занзибар - тръгват и пътуват. И през лятото наблюдавахме по-интензивни пътувания, но това беше, защото пътуваха по-често. Но Коледа е семеен празник, а Нова година - корпоративен. Това ще се повтори. 60 000 са тези, които ще пътуват в чужбина, а половин милион - в България", посочи експертът.
 
Голям интерес има от Великобритания, Полша, Русия.
 
"Зад туризма стоят много големи финансови интереси и връщането на чартърните полети не е нещо като пожелание, защото ние искаме и не искаме, а защото става въпрос за милиони, които се завъртат от чуждестранните туроператори, за да докарат туристи у нас. Прослушах част от преговорите, които засягат туризма, но не само в сектор "Туризъм", а става въпрос и за икономика, и за здравеопазване. Много интересни бяха беседите за земеделието и горите", категоричен е той.
 
"Многото инвестиции, които бяха направени по т.нар. "Бетономорие", в много случаи са безсмислени и изцяло изместиха нашия център на мислене. Ние започнахме да се чудим как да напъхаме във всички тези големи конструкции хора, които няма никакво значение къде се намират. Те просто идват и ядат вносни продукти. Внасяме работници, които да ги обслужват, защото нямаме български работници. И сега си задаваме въпроса: "Цялата тази пералня на туристи за какво е?", попита Румен Драганов.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase