Снимка: БГНЕС

Цените на стоките и услугите в страната са със значителен ръст. Затова и финансовият министър Валери Белчев предложи да има увеличение на минималната работна заплата, майчинството и детските надбавки.

На същото мнение е и икономическият съветник Ваня Григорова към КТ "Подкрепа".

Още по темата


"От години искаме постепенното нарастване на работната заплата, така че да достигне средноевропейските нива. По време на преговорите този въпрос отново беше поставен - да бъде изработена стратегия, така че да се доближим до тези нива до 2030 г. За съжаление, в споразумението е записано Стратегия по доходите, което нищо не означава", заяви тя в студиото на "България сутрин".

Увеличаването на минималната работна заплата ще доведе до натиск и върху останалите заплати, така че да може и останалите работещи да усетят повишаването на стандарта си на живот, изтъкна тя.

"Голяма част от цените бяха завишени. Това увеличение на минималната работна заплата до голяма степен е изядено. Първо се повишиха цените, а след това догонващо се увеличават заплатите. Ако не ги увеличим, означава да обречем хората на много тежък живот през зимата", посочи Григорова.

Според нея аргументите, че увеличаването на заплатата генерира инфлация, са несъстоятелни.

"Заплатите на депутатите се влияят от средната работна заплата, не от минималната. Те имат интерес да направят така, че всички заплати да се увеличат", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Григорова коментира и предложението за 20% увеличение за детските надбавки.

"Никога не е достатъчно. По-големият проблем тук е, че кръгът на хората, които могат да ги използват, е твърде ограничен", добави тя.

По думите ѝ най-важно е да се запази работната сила в България.

"Няма как да се твърди, че заплатите въобще не натоварват бизнеса. Това са разходи. Това, което е възможно сега, е да експлоатират допълнително българския работник и да не плащат това, което е изработил. Работната сила трябва да се възпроизвежда. Няма как да оставаме слепи за физическите и физиологичните нужни на работника, защото утре няма да го има. Изтичат мозъци, мускули, крака, ръце", подчерта Григорова.

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 86 - Тея, дето "живеят на кредит" ги има много в САЩ и в Германия, а пари никой не "пести", оовен ако не ми говориш з асмешни сумички под 10000 евро. Нормалните хора, и това е 200+ години, моето момче - инвестират.

85

Анонимен

преди 6 месеца

""Всички са роби на банките" - така е при ЕС демокрацията." - Ами не теглете кредите бе? Ходите по 6 *** на екскурзии на година, почивки, всичките сте със смарт телефони, децата ви ходят с адидас и прочие, имате коли ... Ама теглите още и още.

84

Анонимен

преди 6 месеца

"Моят съвет е - в частна фирма ли си - кради ежедневно !" - Да, супер! Имах няколко работници като теб. Отначало изчезваха неща за по 5-10 лева на ден. Ясно беше, че няма да може, да ги изгоним за 5-10 лева. АМа после решихме, че ще направим демоснтрация. Изчакахме, да станата кражбите над 300 лева (под това, не можеш да съдиш дори), а после ги повишихме и им дадохме достъп до това, да крадат повече. Като наближиха 5000 лева, ги зчеластрихме. Върнаха всичко и един е в затовара.