Снимка: БГНЕС

За девет месеца българите са изтеглили 3.8 млрд. лв. ипотеки, показва статистиката на БНБ. Това е с 39% повече от същия период на 2020 г. и с 44% повече от 2008 г. - най-силната година за ипотечното кредитиране преди световната финансова и икономическа криза.

Основно се теглят ипотечни кредити за покупка на тристайни апартаменти, обясни пред "Монитор" финансовият консултант Тихомир Тошев. На второ място се нареждат жилищните заеми за покупка на двустайни апартаменти и след това всички останали. "Прави впечатление, че спрямо миналата година се удвояват исканията за ипотечен заем за придобиване на готова или строеж на нова еднофамилна къща", уточни консултантът.

По думите му, към края на октомври средната сума на един ипотечен кредит в страната достига 121 хил. лв. За София тя е много по-висока и достига 178 хиляди. Тошев уточни, че на столицата се падат почти половината от изтеглените жилищни кредити срещу залог на имот в България. На второ място е Варна, следвана от Пловдив и Бургас.

Според кредитния консултант хората с по-ниски доходи започват да се „мръщят“ на текущите цени на жилищата и да излизат от пазара. "Обикалят 2-3 месеца и виждат, че с парите, с които разполагат, не могат да купят това, което искат. Засега тези хора са малко, но нарастването на тази група ще покаже, че балансът между цени и доходи е нарушен", обясни той.

Тошев смята, че най-активни в тегленето на ипотечни кредити са хората на възраст между 30 и 40 години. След тях се нареждат младежите между 20 и 30-годишна възраст, но много близо до тях по дял са тези между 40 и 50-годишна възраст.

Специално за младите хора съветът ни е вноските им по всички кредити да не надвишават 30% от доходите, уточни още Тихомир Тошев. "Те са в началото на кариерното си развитие и искат да грабят от живота с пълни шепи. Нека младите не се поддават на емоциите и да бъдат внимателни, когато задлъжняват за 25-30 години, каквито са масовите кредити напоследък. Не е нужно веднага да имат 3-стаен или 4-стаен апартамент в центъра на София", добави той.

Според експерти месечната вноска по кредита не трябва да надвишава 30-40% от дохода, въпреки че банките в България позволяват това съотношение да надхвърля 50%.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 8 месеца

Най-тъжната част от цялата работа е, как хората си мислят, че ще спасят парите си от инфлацията, купувайки нещо 3-4 пъти над себестойност, плащайки цялата инфлация за 15-20 години напред накуп.

20

Анонимен

преди 8 месеца

ако нямаш 50% от цената въобще не се захващай, банките масово ти дават до 100% но по-голяма сума я плащаш повече години и оскъпяването е нечовешко, един познат подписа 60 хил евро и му излизат 30хил в лихви , така че за времето когато ще изплати/продаде трябва цената да е +50%

19

Киро Брейка

преди 8 месеца

Ей *** абонирайте се за мен в Пейтриън да ви обясня за бизнес, пари и инвестиции.