Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръст в търсенето на имоти в страната по време на пандемията. Това води и до недостиг на качествено предлагане на жилища в големите градове и много хора предпочитат покупа на имоти "на зелено". Отчита се също факта, че повече хора искат да купят, отколкото искат да продадат. Около 40% от сделките на пазара са за имоти в строеж. Но това крие и много рискове, съобщава "Монитор".

При избора на завършено жилище най-важните фактори са локацията и цената. При незавършен имот обаче на първо място са инвеститорът и главният изпълнител, тъй като те носят цялата отговорност по завършването на проекта.

Още по темата

Когато сме се спрели на обява за продажба на имот „на зелено“, веднага след като извършим оглед на строителната площадка, следва да научим коя е фирмата изпълнител и фирмата инвеститор (ако са различни), както и срокът в който следва да се извърши строежът.

Проверете кога е регистрирана фирмата инвеститор, отдавна ли е на пазара, има ли значителен капитал и активи, какви строежи е реализирала, кога са започнали и завършвани ли са по план, както и какво е качеството на реализираните строежи от фирмата изпълнител.

Сериозните инвеститори обикновено разполагат и с финансиране за завършването на целия проект и са независими от предварителните продажби. При липсата на осигурено финансиране се разчита единствено на наличните средства на инвеститорите и текущите приходи от предварителната реализация на проекта, което обаче носи риск за завършването му.

До кризата преди повече от десетилетие вече схемите за плащане при покупка на имот “на зелено” се осъществяваха обикновено до завършването на грубия строеж (издаване на Акт 14 на обекта). В 90% от случаите тогава се прехвърляше и собствеността. Така немалко купувачи попаднаха в капана на несериозните инвеститори – да купят имот в недовършена сграда и да бъдат принудени да водят дълги съдебни дела срещу тях и да довършват сами сградите си вече в ролята на инвеститори.

Тук идна и друг момент при покупката – финансирането й. Първо, банките финансират само имоти, достигнали степен на завършеност – акт 14. Има банки, които дори не финансират акт 14, а финансират само на акт 15, 16. Но по принцип финансирането е възможно след акт 14. Първо, че ако искаме да купим този имот, всички плащания по него, които трябва да направим преди акт 14, трябва да направим със собствени средства.

Най-сигурната схема е предварително да се заплаща между 20 и 40% от стойността на жилището да се изплатят до Акт 14, а останалата сума на части след всеки следващ акт тоест акт 15 и 16.

При закупуването „на зелено“ не трябва да се действа прибързано или емоционално. След като купувачът си хареса апартамент, било то на проект или на друг етап от строителстовото преди АКТ 14, трябва само да спре жилището от предлагане с депозит не по-голям от 2000 лв. и да поиска от инвеститора/сторителя всички налични документи и примерен предварителен договор.

Обстойна проверка на пълната документация на проекта, отделно от това на самия инвеститор/строител. Чак след това се подписват предварителни или окончателни догорови.

Използването на консултанти за сключването на сделката гарантира по-голям успех и спестяване на средства.

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 година

Имотният балон се надува и става още по-дебел на фона на инфлацията и това в световен мащаб. Справка - Германия, Холандия, Белгия, САЩ...П.П. Не става въпрос за къща на село или в град от селски тип.

30

Алекс

преди 1 година

Рисковете са да живееш на зелено-на ливадата.

29

Анонимен

преди 1 година

Трябва да си абсолютно ЛУД да купуваш в момента на зелено, много строителни предприемачи ще фалират и няма да построят сградите, ама на тях не им дреме, защото са ООД, дружества с ограничена отговорност, регистрирани с няколко лева капитал.Обявяват фалит и до там, личните им финанси не могат да ги пипнат.Бъдете разумни.