Снимка: БГНЕС

 Със 70% по-скъпо ще ни струва парното през януари, ако няма компенсации, предупреди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Пред Нова тв той предупреди, че в момента цъка бомба, която ще избухне именно след Нова година и тя е с цените на топлоенергията и топлата вода.

Велев обясни, че цените, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране, са базирани на 48 лева за мегаватчас стойност на природния газ, а в момента тя е 93 лева. Затова той предложи като решение да бъдат компенсирани топлофикациите защото в противен случаи КЕВР ще увеличи драстично стойността на парното и топлата вода.

Още по темата

Преди време, при поскъпване на топлоенергията със 70-80% абонатите дори в най-малките жилища в София ще трябва да плащат на месец средно по 180 лв, предава "Монитор".

През миналия отоплителен сезон обитателите на жилища с площ от 50 до 70 квадрата (основно двустайни) са консумирали по около 1,55 мВтч на месец. При най-песимистичния сценарий с бум на цените на топлоенергията месечните фактури за двустайните с парно в София биха скочили съответно от 150 на 270 лв. (+120 лв.). За абонатите на столичната топлофикация, обитаващи жилища, простиращи се от 70 до 100 квадрата (главно тристайни), приемаме, че имат консумация на месец от около 2 мегаватчаса и по цените до средата на годината са им начислявали средно по 200 лв. От 1 януари обаче има риск към тази сума да се добавят още 160 лв.

Велев е на мнение, че цените на енергоресурсите налагат незабавни мерки

И посочи, че в четвъртък за петък токът на борсата е струвал средно 500 лева на мегаватчас, а много предприятия вече са били затворени. Ако преди фирмите са плащали 30 000 лева на месец, то сега ще плащат 100 000 лева. В същото време огромните загуби, които търпи индустрията, са на практика огромни печалби за енергетиката. Всички тези пари се складирали в АЕЦ "Козлодуй" и останалите производители на електроенергия.

По думите на Васил Велев предвидените компенсации от 110 лв. за мегаватчас са недостатъчни, а за декември изобщо няма такива. Затова служебното правителство трябва да продължи да ги дава и дори да ги увеличи. Велев настоя бизнесът да получава три четвърти от разликата между борсата цена и прогнозата на КЕВР, която е 270 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase