Снимка: БГНЕС

Още 5 900 000 лв. ще бъдат похарчени за Преброяване 2021.

Средствата са предназначени за заплащане на преброителите за допълнително извършената работа на терен в следствие на малкия брой електронно преброени, съобщиха от правителствената пресслужба.

В процеса на планиране и подготовка на бюджета на Преброяване 2021, необходимите финансови средства за осигуряване на дейностите са били разчетени при допускания за 50% електронно преброени. Базата за изчисленията са електронното преброяване от 2011 година, когато онлайн се преброиха 42% от населението, както и други изследвания на НСИ, показващи, че към момента над 75% от домакинствата в страната имат достъп до интернет.

Предвид ситуацията с ниския резултат от електронното преброяване, след допълнителни анализи и разчети, НСИ установи, че наетите около 25 000 преброители трябва да преброят с хартиени преброителни карти 31% повече население и 30% повече жилища от първоначално предвиденото, уточняват от МС.

Близо половината от допълнителните средства ще бъдат за сметка на отпаднали дейности в процеса на преброяването, а останалата част ще бъде осигурена при преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Коментари Напиши коментар

4

?

преди 8 месеца

В какъв срок ще се изплащат заплатите на преброителите?

3

Анонимен

преди 8 месеца

Гарантирано от коалиция КИЧ - комунисти, измамници, чалгари!

2

Ухаааа

преди 8 месеца

Да не забравяме че Бойко тиквата е голям крадец.