Снимка: Pixabay

В живописния каньон на река Черни Лом в природния парк "Русенски Лом" се е сгушило най-малкото село в област Русе - Пепелина. Според статистиката то наброява 46 души, но едва около 25 живеят постоянно в него.

В Пепелина няма магазин, няма аптека, няма кръчма, няма читалище, няма библиотека, а от около четири години няма и избирателна секция, разказа за БТА 46-годишният кметски наместник Георги Корчев. Така на изборите за парламент и президент пепелинчани ще трябва да отидат до съседното село Широково, за да упражнят своя вот.

"Преди години, когато селото беше по-многолюдно, по радиоточката съобщаваха в 8.30 часа сутринта, че изборният ден в Пепелина е приключил, като са гласували 100 процента от избирателите с право на глас. Това беше хем като виц, хем и истина. Като започнаха да намаляват хората в селото, се стигна дотам, че в секцията в Пепелина членовете на комисията са повече от местните жители, които гласуват", обяснява Георги Корчев.

В избирателния списък сега имало около десетина души. Някои от тях не живеели в селото. На изборите през последните години гласували по петима-шестима. "Тъй като чисто административно организацията на едни избори в малко село е толкова сложна, колкото и в голяма секция в град, преценихме в общината в Две могили, че секцията в Пепелина е по-добре да бъде закрита и тези петима-шестима души да бъдат извозвани с организиран общински транспорт до съседното село Широково. Там секция има, а постоянно живеещи са около трийсетина души", казва кметският наместник.

Последните парламентарни избори през това лято за пепелинчани протекли по същия начин. Корчев ги информирал, че в определен час ще тръгне микробус, изпратен от общината, за Широково. "Бяха шестима души. Гласуваха в Широково, поприказваха си с приятелите си там и се върнаха обратно", обясни кметският наместник. По думите му хората в Пепелина си гледат ежедневието и изборите не пораждат у тях големи емоции.

Седемдесет и шест годишната Величка Великова е един от жителите на Пепелина, който ще упражни своето право на глас в секцията в Широково.

"Винаги съм гласувала. Трябва да се гласува, защото младите мислят, че всичко е като по вода. Но не е така. Три избора през тази година са много. Стана така, защото всички се бият за пари", казва възрастната жена, която живее в Пепелина от 20 години.

По думите й сегашните политици не давали предимство на младите. "Ето, Георги Корчев е млад човек, който е при нас и се грижи за нас. Нямаме магазин. Питат ме приятелки какво правите без магазин - казвам им, че магазинът ми е Жоро. Като ми трябва нещо, обаждам му се по телефона и той ми го доставя", обяснява Величка Великова.
Корчев три пъти седмично носел продукти на по-възрастните хора в Пепелина, които не могат да отидат до магазина в близкия град Две могили.

Политик в Пепелина не са виждали

Георги Корчев не знае политик да е стъпвал в селото. "Може да е идвал някой, но да не съм разбрал", казва кметският наместник.

И Величка Великова казва, че политик в селото не е виждала. "Днешният политик трябва да живее с болките на хората и да идва при тях - ако не повече, то поне един път в годината. Да си му кажем какво има, що има", споделя жената. Доволна е, че се е подготвила за зимата - има си дърва за огрев и билки за силен имунитет. "Живея с билките, така се пазя и от коронавируса - с джинджифил, с куркума, с индрише. Всякакви билки има в района. Ходя и си ги бера. Имам и мента, жълт кантарион, салвия. Имунитетът е много важен. Дарявала съм кръв на много хора, на много хора съм помогнала", казва Величка Великова.
Жената си гледа шест кокошки и петел, има и седем котки. "Трудно е да си сам. По цял ден няма с кого две приказки да си кажа. Като дойде Жоро, се надумвам с него. От време на време се събираме по комшийски и със съседите, когато се приберат от града", казва Величка Великова.

В селото са в постоянен локдаун

"В Пепелина най-малко се усети пандемията. Животът не се промени по никакъв начин. Мерките - всеки си е сам в двора, ходи си без маска. Тук сме в постоянен локдаун", казва Корчев, който през 2016 г. е избран за кметски наместник с конкурс, организиран от кмета на община Две могили.

Основният проблем на Пепелина е като на всички малки населени места в България - трудно се връщат хората, защото все повече свикват с модерния начин на живот. Корчев обяснява, че опитали да прекарат интернет в селото, но по различни причини не успели.

В селото има обхват на телефона, но мобилните оператори били разпределени по махали. "В централната махала има обхват един оператор, в другата махала, където живеят повечето жители, има обхват втори оператор, а в третата махала има покритие третият оператор. В четвъртата махала, която е край реката, имат обхват само пощенските гълъби. Това е едно от нещата, които правят модерния живот труден тук", обяснява кметският наместник.
Корчев споделя с усмивка, че Пепелина е много силно енергийно място, много приятно за живеене. "Това не е показател, но например, махмурлукът в Пепелина минава много по-бързо, отколкото в съседното село Широково или в град Две могили, които са само на няколко километра. Навремето имаше статия във вестник как въздухът в Пепелина бил много близък до този във Велинград", обяснява кметският наместник.

В последните години имало тенденция да се увеличават хората по постоянен адрес в селото. За последните две години се удвоили. Заради пандемията се увеличили и жителите по настоящ адрес.

В Пепелина няма битова престъпност

Според кметския наместник в селото няма битова престъпност. "Постоянно съм в движение. Когато срещна непознат човек в селото, го поздравявам, но и питам дали има нужда от помощ, дали не е объркал пътя. Така се опитвам да разбера дали пък не идва и с лоша мисъл", обяснява Корчев.

В Пепелина може да няма много неща, но има църква и офис на кметския наместник.

Офисът му може да е фургон, но е нов и казва, че е енергийно ефективен за разлика предишното помещение. На него
си има и табела с надпис на български, но и на шльокавица - "Kmetsko namestnichestvo Pepelina". "Заварих табелата в офиса, когато станах кметски наместник. Ще я сменим, но за шльокавицата обяснявам шеговито, че ако си чужденец, ще можеш да прочетеш и да разбереш как звучи на български кметско наместничество. Защото няма такава институция кметско наместничество, има само длъжност", обяснява Корчев.

В канцеларията си Корчев засега има лопата и строителни материали, тъй като приключва проект, спечелен и финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. С 10 000 лева превърнал буренясало място в приветлив минипарк с градинка, беседка и дълга маса. Засадил фиданки, има чешма и пейки, а също и кошчета за боклук за разделно събиране на отпадъци.

Казва, че идеята е дейностите по него да се извършват от хората, към които е насочен. "В България се оказва, че доброволците са изключително активни в идейната част на проекта, но като се стигне до реализацията, нещата са
съвсем други. Помогнаха ми много малко хора, на които съм благодарен", обяснява кметският наместник.
Офисът му се намира в съседство до църквата "Св. Димитър", построена през 1925 година.

Кметският наместник е и клисар

"Храмът отваря врати, когато го отключа. Ключът е в мен. Аз съм и клисарят, като бия камбаната по празници", обяснява Корчев.

Църквата е известна с това, че в нея е открита рядка икона на Света Богородица - Млекопитателница. Сега там има осветено нейно копие, а оригиналът е в русенския катедрален храм "Света Троица".

Корчев обяснява, че преди две години разбили на два пъти църквата в Пепелина като първия път откраднали 150 лева, събрани от дарения. Два дни по-късно я разбили още веднъж и тогава откраднали 19 малки икони и голяма икона на Света Богородица с Младенеца, за която е характерно малкото метално "човече" под ръката на Богородица.
"Хванаха крадеца. Оказа се, че е от съседно населено място. Върнаха и иконите. Но сега са в митрополията, където се съхраняват", казва кметският наместник.

Накрая обяснява и за името на селото. Версиите били няколко.

Първият вариант, романтичният, разказва за красивата девойка Пепелина. Тя била дъщеря на местния болярин. Когато турците нахлули по тези земи, бащата се загрижил за красивата Пепелина и решил, че за нищо на света няма да позволи да му я отнемат. Наредил високо в скалите да бъде издълбана пещера, до която се стигало по тесни стъпала, отсечени в каменния отвес. В това убежище била скрита Пепелина. За нещастие природно бедствие затрупало входа на пещерата и така Пепелина останала завинаги в своето скривалище.

Втората версия е свързана с намиращия се наблизо средновековен град Червен. В онези времена, когато там са ковали ризници и мечове, в Пепелина се произвеждали дървените въглища за ковачниците. Оставащата пепел дала име на селището.

Третата версия е, че в района на населеното място има голяма популация на змията пепелянка.
Коя е вярна, Корчев не знае, но се надява, че Пепелина ще се оживи и ще има по-добро бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase