Снимка: БГНЕС

Вторият етап на акция "Зима" стартира от днес. Пътните полицаи ще обърнат специално внимание на пешеходците, към които много често водачите на автомобили не проявяват толерантност. Това заяви инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" на МВР.

Кампанията се казва "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя" и ще продължи до 20 ноември, предава "Монитор".

Тази година акция "Зима" се провежда в три етапа, като всеки от тях е с продължителност от 10 дни. През първата десетдневка на месеца фокусът бъде върху водачите на велосипеди, през втората акцентът ще е насочен към пешеходците, а през третата – към шофьорите.  

"Когато пешеходците се движат неправилно, те търпят санкции съгласно Закона за движение по пътищата, а в тази връзка използваме възможността да напомним, че те имат задължения. Най-честите нарушения са движението по площи, които не са предназначени за движение на пешеходци. Понякога не използват тротоарите, пресичат на забранителен сигнал на светофара, а извън населените места се движат по посока на движението, което законът също забранява", посочи инспектор Ботева, цитирана от БТА. Тя уточни, чеспециално внимание ще се обръща и на пешеходците в тъмната част на денонощието.

Пътните полицаи ще следят и за недопускане на отнемане на предимството на пешеходците от страна на водачите на автомобили, където също органите на реда ще бъдат безкомпромисни, допълни още инспекторът.

"Независимо, че акцентът на тази 10-дневна кампания е насочен към пешеходците, това не означава, че нарушителите водачи няма да бъдат санкционирани", каза още Мария Ботева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase