Отоплителни уреди на твърдо гориво, които се използват от домакинствата през зимния сезон, водят до замърсяване на въздуха. 
 
"Ситуацията в София е малко по-добра от предишните дни, тъй като метеорологичните условия позволиха да се разсее замърсяването, което се получава заради сезонните инверсии. Заради топлия въздух, който заключва студен въздух близо до земната повърхност, замърсяване излиза в котловини като София", обясни Меглена Антонова от организация "Грийнпийс" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"За да решим проблема с транспорта, е важно градовете да се фокусират не толкова върху това да заменим стария автомобил с по-нов, а какво правим като решение за мобилността – осигуряване на по-добър масов градски транспорт, за да могат хората да се придвижват пеша или с велосипед", изтъкна Антонова.
 
Според нея е важно мерките да не се фокусират в преминаването към електромобили, защото по този начин "заменяме един проблем с друг".
 
"Могат да се намерят решения, особено по отношение на градския транспорт, за интегриран билет, който да може да се използва за повече превозни средства. Има тенденция в София, където се намалява честотата на превозните средства по някои от линиите, която определено не е в посока да се стимулират хората да използват повече градски транспорт", изтъкна представителката на "Грийпийс".
 
Антонова е на мнение, че личният автомобилен транспорт допринася повече за замърсяването на въздуха от градския и трябва хората да се мотивират да използват повече градски транспорт.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase