Отоплителни уреди на твърдо гориво, които се използват от домакинствата през зимния сезон, водят до замърсяване на въздуха. 
 
"Ситуацията в София е малко по-добра от предишните дни, тъй като метеорологичните условия позволиха да се разсее замърсяването, което се получава заради сезонните инверсии. Заради топлия въздух, който заключва студен въздух близо до земната повърхност, замърсяване излиза в котловини като София", обясни Меглена Антонова от организация "Грийнпийс" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"За да решим проблема с транспорта, е важно градовете да се фокусират не толкова върху това да заменим стария автомобил с по-нов, а какво правим като решение за мобилността – осигуряване на по-добър масов градски транспорт, за да могат хората да се придвижват пеша или с велосипед", изтъкна Антонова.
 
Според нея е важно мерките да не се фокусират в преминаването към електромобили, защото по този начин "заменяме един проблем с друг".
 
"Могат да се намерят решения, особено по отношение на градския транспорт, за интегриран билет, който да може да се използва за повече превозни средства. Има тенденция в София, където се намалява честотата на превозните средства по някои от линиите, която определено не е в посока да се стимулират хората да използват повече градски транспорт", изтъкна представителката на "Грийпийс".
 
Антонова е на мнение, че личният автомобилен транспорт допринася повече за замърсяването на въздуха от градския и трябва хората да се мотивират да използват повече градски транспорт.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 2 месеца

До 17 Анонимен Числото на внедрените в московския градски транспорт електрически електробуси. . . . . . . . . . електрически електробуси НЯМА или са електрически на български тролейбуси или са автобуси или рейсове с двигател ДВГ! С двайсетина думи активен речник по български по добре седни и научи малко повече български и след това раздавай съвети! Просто не мога да разбера какво те квалифицира да даваш съвети?

89

Програмист

преди 2 месеца

До 87 : никой не ти отнема правото на свободно придвижване. Можеш свободно да се придвижваш пеша, на велосипед или в обществения транспорт. Но автомобил не се полага на всеки и скоро ще ви забранят старите димящи гълъбарници

88

Анонимен

преди 2 месеца

Когато си се родил на сравнително чист въздух, веднага ти става ясно колко замърсяват колите.., много. Новата младеж е с променено от налепи непце и за това повече му пука за коженият салон, от колкото за поемането на чист въздух. Не познавате това усещане. Ковит също допринесе за замъгляването на вкус, мирис. Не се опитвам да дразня, а по-скоро да представя нещо което няма как да се оспори. Искам си колата, но на работното ми място е пълен ад, трафика прави така че пушач да се откаже от пушенет