Снимка: БГНЕС
Млада родилка от град Стралджа е починала в болницата в Ямбол, съобщи bTV. Роднините на момичето твърдят, че спешните медици се отзовали и й сложили инжекция, но я оставили да чака, за да се погрижат за COVID пациент.
 
Янка Атанасова е била в безсъзнание, когато е доведена в болницата. Момичето било в напреднала бременност и трябвало да роди на 20 ноември.
 
"Веднага е обслужена, качена в родилна зала, но след 10 минути въпреки всички реанимацонни мероприятия, които дежурният екип е направил, тя умира. Случаят се развива само за около 10-15 минути", коментира д-р Панайот Диманов, директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон" Ямбол.
 
Аутопсия установила, че причина за смъртта е еклампсия, тежко заболяване с поява на гърчове по време на бременност.
 
"Ако не се вземат адекватни, бързи мерки, процентът на смъртност е много висок. В нашата болница от 15-20 години такъв случай, който завършва със смърт ние сме нямали", допълни д-р Диманов.
 
Близки на родилката обвиняват спешните медици.
 
"И момичето я пусна тука и тръгна някъде другаде по спешност за някакъв COVID, той така ли не можа да прецени този доктор, че това момиче умира, дава душа!", каза съсед на Янка.
 
Роднините на момичето се молили на спешните медици.
 
"Вдигни я, закарайте я в болница, той отказа да я закара. Каза, че има един пациент с коронавирус и щял след това да я вземе, като се връща. Той като тръгна минаха два часа, а да дойде, а да дойде, момичето просто се предаде", обясни Милчо Василев, чичо на родилката.
 
Линейката по-късно се връща обратно за родилката.
 
"Когато я закара, лекарят вика много късно я докарахте, лекарят в Ямбол се учуди, няма шанс да живее, три инсулта. Той като удари инжекцията, след нея три инсулта получава момичето", каза още чичото.
 
От Спешния център са отказали коментар по случая.
 
Не е отказан нито адрес, нито сигнал, така шефът на ямболската спешна помощ д-р Веселина Коева коментира случая. 
 
Извършва се проверка и има образувано досъдебно производство.
 
Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 9 месеца

Честито! Вече нямаме здравеопазвае. Изобщп няма да се учудя, ако не им дадено нареждане на спешните медици да прибират ковид пациенти с приоритет, заради субсидии на калпак...

71

Анонимен

преди 9 месеца

ВеднагА да се спре приемането на пациенти с Ковид по болниците! Както правилно отбеляза Мангъров, там те заразяват други пациенти и са много опасни!

70

Анонимен

преди 9 месеца

Нема проблеми. Хора умират секи ден.