Съботният ден днес е време за референдум в община Кюстендил. Решението, което трябва да бъде взето след допитването, е за вдигането на такса смет и данък сгради. Около 35 00 души имат право да изразят мнението си като отидат до урните.

Общественото допитване е до всички жители на общината. Въпросите в анкетата обаче са различни за хората от града и тези от селата.

"Днес ги питаме дали са съгласни данъкът за недвижимите имоти да стане от 1,4 промила на 1,9, а за малките населени места  - от 1,4 промила на 3,9",  посочи заместник-кметът на община Кюстендил Надя Каратова.

Референдумът също е и за повишаване на размера на битовите отпадъци за града от 1,4 на 1,9 промила и за смет в селата  - от 1,9 на 3,9 промила.

"Това допитване не е от голямо значение. За някои, ако се увеличи, едва ли ще има значение, защото градът не са поддържа достатъчно чист", каза жителят на Кюстендил Росица Радева.

В село Слокощица пък мненията са различни.

"Не съм съгласен за увеличаване на таксите. Такива времена настъпиха, че хората нямат пари", каза Радослав Атанасов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Аз съм "за", за да може да има свободни пари, с които да се борави от кметството и общината", сподели Валентин Спиридонов.

"По-голям процент са за вдигането на данъка, защото в действителност сме община с много нисък данък сгради и смет, а прекалено много боклук се изхвърля. Така че, за да бъде по-качествено, би трябвало и по-голяма сума да се събира", обясни кметът на село Слокощица Венера Илиева.

Идеята на местната власт е с увеличаване на ставките да се повиши и качеството на услугите.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase