Снимка: БГНЕС
Повлияха ли мерките и изискването зелен сертификат от персонала и посетителите на бизнеса? Темата коментираха пред Нова тв бизнесмените Мариан Колев, който е собственик на верига магазини, и Ивайло Пенчев, собственик на фирма за спортно оборудване.
 
Колев изтъкна, че трудовото право не е дало отговор на въпроса кой трябва да плаща за тестовете на служителите.
 
"Мисля, че това е решение на всеки един работодател. Специално за нашата фирма това, което ние сметнахме за справедливо, е първите няколко теста да са за сметка на работодателя, а оттам нататък да решава служителят. Ситуацията в момента е много по-различна от изминалите три локдауна. Тогава служителите искаха да дойдат на работа, но не можеха, защото магазинът беше затворен. В момента могат, но не искат, защото се притесняват от ваксините. Мисля, че донякъде е балансирано да му дадем повече време, отколкото ни остави държавата, давайки ни само 5 дни за гратисен период", обясни той.
 
"Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо безплатно, той не го цени. Още повече – те си мисля, че щом ги натискаш да получат нещо безплатно, то най-вероятно е много вредно. Безплатното тестване и ваксини само разглезват човечеството. Не е работа на никого да плаща за чуждото здраве. Хората трябва да се грижат за собственото си здраве. И това, че една група хора помага на друг група хора е добре, но трябва да чувстваме поне някаква благодарност", каза Пенчев. 
Още по темата
 
Той е на мнение, че предприемачите и работодателите не бива да „мрънкат” и да се оплакват. Според него, ако държавата ще помага, не трябва да е на тях.
 
"Когато кажат, че държавата е помогнала на бизнеса, това означава, че тя е задължила някой да помогне на друг. Кротките и работливите помагат на буйните тарикати. Когато някой започне да иска пари от държавата, особено работодателите, това означава, че искат някой да работи безплатно за тях. Това е крайно несправедливо. Работодателите не са най-слабите в обществото", категоричен е Пенчев.
 
"Моето мнение е, че мярката работи, въпреки многото критики, че е закъсняла. Може и да е така. Но сега има опашки за ваксини. Тази мярка е много по-работна от стандартната аргументация", добави бизнесменът. 
 
Пенчев посочи, че хората приемат изискването за зелен сертификат като забрана, а тя е точно обратното.

Коментари Напиши коментар

22

Loki

преди 8 месеца

От политиците се ражда само хаос.

21

Анонимен

преди 8 месеца

Добре, че все още животните не са погнали, иначе щяхме да ядем пилешка супа с наночастици.

20

Анонимен

преди 8 месеца

Не може да не са повлияли , погледнато логично тези безхаберници ако бяха казали август ,че октомври ще се иска сертификат, сега ваксинираните щяха да са над 60% ,но защо пък да не е от днес за утре