Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове, които са предвидени за учениците от 1 до 4 клас. Децата ще се тестват два пъти седмично.  
 
"Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителя, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но напълно възможно е да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун", обяви министърът да образованието акад. Николай Денков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Акад. Денков обясни защо в момента не тече информационна кампания:
 
"Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат", посочи просветният министър.
 
"Зеленият сертификат" ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.
 
"Два са принципите, които спазваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите", подчерта акад. Денков.
 
"Ще се опитаме да има запис по обществените телевизии, където да се вижда ясно как става. Всеки един родител да има възможност да види и да прочете. В момента не ги използваме, защото все още не е ясен какъв ще бъде продуктът", обясни образователният министър.
 
Акад. Денков апелира учителите да се ваксинират: 
 
"Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания COVID-19 протича тежко". 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 1 месец

ДенкоФ, посегнете ли на децата ще усетите народната сила. Сега е времето да се обедини! Свобода или Смърт!

47

Анонимен

преди 1 месец

Тестовете за децата са, зада ги изкарат болни, заразени и заразоносители, а и е възможно да ги заразяват и с умисъл, та да им сложат ваксините след месец. Ако има бог, да запази поне децата. Искрено се надявам да ни помогне.

46

Анонимен

преди 1 месец

Да не съм на мястото на този, явно поел ангажимент да изпълнява конкретни задачи и инструкции. Каквото и да направи - все ще е трагикомедия. Ако накара учителите да се оправят с плюнките, ще настане пълен хаос и безобразие, и като "бонус" - масово напускане на учители и гневни до лудост родители. Ако остави родителите да правят сами тестове на децата, ще има като резултат повечето фалшиви деклараци (в едно с хубави благословии) и изхвърлени тестове. Той затова човекът вече гледа като пребозал.