Снимка: БГНЕС
Вълна от недоволство беше предизвикана от заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров във връзка със зелените сертификати. Гражданските жалби срещу решението на властите нарастват. Само за първите два дни на тази седмица постъпилите жалби в Административен съд-София са 57, съобщи Нова тв.
 
Адвокат Александър Кашъмов обясни, че подобни жалби се получават в цялата страна. Според него техният брой ще се увеличава. Всеки гражданин, който се чувства засегнат от заповедта, има право на жалба.
 
"По отношение на европейските стандарти има поне три критерия, на които тези жалби трябва да отговарят. Първият е да са основани на закона. Струва ми се, че в случая се отговаря на този критерий. Вторият - да бъдат защитавани, чрез намесата в правата на хората, права на други граждани или обществен интерес. Тук също има този баланс. Третият елемент на преценка е така наречената "пропорционалност", която още известна по Европейската конвенция за правата на човека като "Необходимост в демократичното общество". Тук също са необходими преценки", обясни адвокатът.
 
13-годишната Анна-Даная и семейството й попадат в особена ситуация. В края на август момичето, майка й и баба й, се заразяват с COVID-19 и биват приети в болница. След 14-дневната карантина, жените получават като документ от престоя си в болница епикриза.
Още по темата
 
При повторно посещение на лечебно заведение обаче, след въвеждане на заповедта за зелените сертификати, на майката на Анна-Даная й се налага да заплати своя антигенен тест.
 
"Помолих семейният личен лекар да ми издаде сертификат за преболедуване на COVID-19. Тя обясни, че издава подобни сертификати единствено на ваксинирани хора, като епикризата не е достатъчно основание за получаването на такъв", коментира майката на Анна-Даная.
 
Адвокат Александър Кашъмов коментира, че няма начин една заповед да обхване всички възможни житейски казуси.
 
"Категорично тук става въпрос за дискриминация. Но да не забравяме, че нарушаване на човешките права съществува и в много случаи, в които се защитават други права на хората. Такива дела се водят не само у нас, но и в редица европейски държави, където и наложените мерки са много по-строги", добави още той.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase