След повече от месец сагата със заседналия кораб "Вера Су" приключи благополучно.

16 минути - толкова време трябваше, за да се изтегли кораба от плитчините край Камен Бряг. Колко подготовка и усилия са били необходими, за да се случи това?

Още по темата
Кастор е един от трите влекача, който сложи край на 37-дневната сага наречена "Vera Su". Ръководител на операцията по изтеглянето бе капитан Андрей Станев. Най – трудният момент за него е бил събирането на екип.

"Ние имахме потънал кораб, нямахме извлачен, както беше този в Дания. Първо трябваше да го извадим", сподели капитан Станев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

След като водолазите открили къде са пробойните на кораба, е трябвало да се създаде компютърен модел, който да покаже покаже какво е трябвало да се поправи по плавателния съд, за да бъде изтеглен.

"Вероятността да се разцепи кораба беше голяма, тъй като в тази част на корпуса имаше пробойна от 6 метра. Отдолу всичко това нещо е намачкано и имаше вода и целия корпус висеше", допълни той.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

25

благодарен

преди 2 месеца

Добре че беше бойко тиквата да ги назначи тези невероятни специалисти на службичката и като знам какво е положението в цялата страна с такива назначения незнам

24

Анонимен

преди 2 месеца

До весел. Кви поданици бе да не сме монархия. И кво дъно след като е заседнал е вече на дъното. И друг освен държавата не го е измъкнал. Не са го изтеглили любители с еднодръвки, а три буксира които са на държавата.

23

весел

преди 2 месеца

Евала на варненските пичове!Спасиха си региона, ей това направиха!Ако разчитаха на държавата и на министрите, досега да е на дъното барабар със зеленият си сетификат тоз кораб!Съдба тежка имаме:талантиви и можещи поданици - крадлива и лъжовна власт!Язък за прекрасната страна!