Снимка: БГНЕС

Операцията по изтеглянето на заседналия край скалите на Камен бряг кораб „Вера Су“ започна вчера и приключи успешно в първите минути след полунощ днес.

На 36-ия ден от засядането на кораба „Вера Су“ край местността „Яйлата“ той беше успешно изтеглен. Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача. Целта е корабът да бъде издърпан до пристанището във Варна, предаде БНР.

Още по темата

Целият товар от азотен тор беше предварително разтоварен, за да се избегне замърсяване на морската екосистема, в случай на изтичане във водата.

Акцията по изтеглянето на „Вера Су“ започна около 17.00 часа вчера, след като целият карбамид беше успешно претоварен на самоходен шалан.

След олекотяването плавателният съд промени положението си и позволи да се пристъпи и към неговото изтегляне. „Вера Су“ измина първите си метри точно 16 минути след полунощ днес.

Заслуга за това имаха три влекача – един основен и два осигуряващи. Целта е корабът да бъде довлачен до пристанището във Варна, което ще отнеме между 16 и 18 часа. На „Вера Су“ има и български екипаж. Акцията се оценява като изключително рискова. Каква ще бъде съдбата на плавателния съд все още не е ясно, очаква се неговият собственик да излезе с решение дали се отказва от кораба.

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 6 месеца

Тюх , язък , сега с какво ще пълнат сайтовете журналята ,т.е. с какво ще се захлебват ,тая сага с Вера су даста хора изхрани .А герберастките тролчета чак се олигавиха от плюене .

79

Анонимен

преди 6 месеца

До Мдааа ; То пък щото корабът България при боко се носеше на подводни криле ха-ха ...

78

Анонимен

преди 6 месеца

Еко катастрофата е предодвратена, за което лочно се радвам!