Вчера стана ясно, че от другата седмица децата от 1 до 4 клас ще се върнат в училище. Децата ще бъдат тествани с т.нар. щадящи тестове два пъти в седмицата - в понеделник и в четвъртък. 
 
"Съгласна съм моето дете да използва неинвазивни тестове. По този въпрос, както и по всички други, особено свързани с пандемията, родителите са на много различни мнение", посочи Яна Алексиева от Асоциация "Родители" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Децата биха възприели тези тестове така, както ги възприемем ние, възрастните. Ако ние успеем да поговорим с децата си, нормално да им обясним, те ще го приемат спокойно. Аз все още имам доста въпроси, въпреки моето убеждение, че е необходимо да се тестват децата", каза Алексиева.
 
"Зависи от процедурите, които ще се изготвят, дори на ниво всеки клас. Не вярвам, че ще има учител, който ще допусне подобно нещо и не би съумял да се справи с подобна ситуация", уточни Алексиева.
 
Според нея не е ясно дали родителите ще успеят да се обединят около това децата да се върнат присъствено в клас.
 
"Виждаме от вчера вълна на различни и разнопосочни мнения. Когато липсва информация, има и тази възможност за различни мнения. Присъственото обучение е много важно, не само заради ученето, но и заради емоционалния и психическия свят на децата. Но в крайна сметка е важно, че всеки родител може сам да вземе решение и да предпочете дали детето му да бъде присъствено или не. Не само заради тестването, но и заради цялата ситуация, в която живеем", каза Алексиева.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

109

Анонимен

преди 1 месец

Детето ми е в карантина заради едно "здраво" дете без симптоми. Седи вкъщи и тъжно гледа слънцето, дърветата, цветята...

108

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 107 - Проблемът е, че само докато се разбере, че има заразени деца, ще са минали 10-15 минути ПОНЕ през които децата са били заедно и са си обменили вируси..... Процедурата НЕ позволява това да се избегне..... с всичките му кофти последици после

107

Анонимен

преди 1 месец

До Solar Power "Изобщо не желая деца с температура или болни да бъдат допускани в училище да заразяват другите !" --- каква температура, какви болести те гонят??? над половината хора дори и не разбират, че са били болни! Знаеш ли какво значи това??? Това означава, че тези хора не са имали симптоми! Не са имали температура, не са кашляли, не са били болни! А при децата този % е още по-висок! Я един въпрос - какво ще се правят децата с положителни тестове? Натикани в изолатора? Изхвърлени на улица