Вчера стана ясно, че от другата седмица децата от 1 до 4 клас ще се върнат в училище. Децата ще бъдат тествани с т.нар. щадящи тестове два пъти в седмицата - в понеделник и в четвъртък. 
 
"Съгласна съм моето дете да използва неинвазивни тестове. По този въпрос, както и по всички други, особено свързани с пандемията, родителите са на много различни мнение", посочи Яна Алексиева от Асоциация "Родители" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Децата биха възприели тези тестове така, както ги възприемем ние, възрастните. Ако ние успеем да поговорим с децата си, нормално да им обясним, те ще го приемат спокойно. Аз все още имам доста въпроси, въпреки моето убеждение, че е необходимо да се тестват децата", каза Алексиева.
 
"Зависи от процедурите, които ще се изготвят, дори на ниво всеки клас. Не вярвам, че ще има учител, който ще допусне подобно нещо и не би съумял да се справи с подобна ситуация", уточни Алексиева.
 
Според нея не е ясно дали родителите ще успеят да се обединят около това децата да се върнат присъствено в клас.
 
"Виждаме от вчера вълна на различни и разнопосочни мнения. Когато липсва информация, има и тази възможност за различни мнения. Присъственото обучение е много важно, не само заради ученето, но и заради емоционалния и психическия свят на децата. Но в крайна сметка е важно, че всеки родител може сам да вземе решение и да предпочете дали детето му да бъде присъствено или не. Не само заради тестването, но и заради цялата ситуация, в която живеем", каза Алексиева.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase