До 10 дни осигуряват тестове за COVID-19, с които ще се тестват децата. В случай, че родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище. 
 
Решение бе взето от здравния министър д-р Стойчо Кацаров и министъра на образованието проф. Николай Денков.
Щадящи ли са тези тестове за децата?
 
"Те са доста лесни за употреба и същевременно са достоверни, и максимално щадящи за децата, така че дори в най-елементарни условия да бъдат проведени. Редно е 10-15 минути преди тестването децата да не са се хранили и да не са употребявали течности. Смятам, че всеки учител ще успее да го организира в неговия учебен час", каза педиатърът д-р Рада Маркова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че децата могат да съберат своята слюнка и самото накапване вече да се организира от техните учители.
 
"2 пъти седмично да се правят е напълно достатъчно - понеделник или четвъртък. Надеждността е сравнително висока, но и зависи какъв е тестът. Това са скринингови тестове, те ще помогнат до голяма степен, особено за децата, които са безсимптомни, да бъдат установени. Има и родители, които не са добросъвестни и пускат децата си. И като родител, и като педиатър подкрепям тази мярка", допълни д-р Маркова.
 
"Искам децата да се върнат в клас. Те бяха твърде много набедени, но ние, родителите, с нашето поведението не сме по-малко рискови. Ако погледнете баровете и дискотеките, и начина, по който хората там се държат - по никакъв начин рискът не е по-малък, отколкото в едно училище, където има мерки. Има много деца, които в момента са болни. Не само от Ковид-19, но и от сезонни вируси. Повечето случаи само домашно лечение, единици са децата, които стигат до болница", коментира педиатърът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase