До 10 дни осигуряват тестове за COVID-19, с които ще се тестват децата. В случай, че родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище. 
 
Решение бе взето от здравния министър д-р Стойчо Кацаров и министъра на образованието проф. Николай Денков.
Щадящи ли са тези тестове за децата?
 
"Те са доста лесни за употреба и същевременно са достоверни, и максимално щадящи за децата, така че дори в най-елементарни условия да бъдат проведени. Редно е 10-15 минути преди тестването децата да не са се хранили и да не са употребявали течности. Смятам, че всеки учител ще успее да го организира в неговия учебен час", каза педиатърът д-р Рада Маркова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че децата могат да съберат своята слюнка и самото накапване вече да се организира от техните учители.
 
"2 пъти седмично да се правят е напълно достатъчно - понеделник или четвъртък. Надеждността е сравнително висока, но и зависи какъв е тестът. Това са скринингови тестове, те ще помогнат до голяма степен, особено за децата, които са безсимптомни, да бъдат установени. Има и родители, които не са добросъвестни и пускат децата си. И като родител, и като педиатър подкрепям тази мярка", допълни д-р Маркова.
 
"Искам децата да се върнат в клас. Те бяха твърде много набедени, но ние, родителите, с нашето поведението не сме по-малко рискови. Ако погледнете баровете и дискотеките, и начина, по който хората там се държат - по никакъв начин рискът не е по-малък, отколкото в едно училище, където има мерки. Има много деца, които в момента са болни. Не само от Ковид-19, но и от сезонни вируси. Повечето случаи само домашно лечение, единици са децата, които стигат до болница", коментира педиатърът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 1 месец

Днес тест,утре ваксина!После!?

40

Анонимен

преди 1 месец

Не попълвайте декларации - заявления за отказ от тест,така ставате юридически отговорни за отказ от образование за децата си.

39

Анонимен

преди 1 месец

Фокуса е изместен.Чрез тестовете се отказва правото на присъственото образование на децата,единствено реалното за тях.Заповедта не отменя закона за образованието в нашата страна,дори и при грипни епидемии.Всяка медицинска манипулация е медицинско вмешателство.А тази правена от не специалист извън лаборатория е престъпление.Не давайте децата!