Допълнителен мониторинг от 7 пункта в района на заседналия кораб "Vera Su" се извършва днес. Пунктовете са съобразени с посоката на преобладаващото морско течение, съобщиха от МОСВ.

Напредък бележи операцията по изтеглянето на кораба. Днес бяха изпомпани последните 700 тона карбамид, останали в хамбара. На място пристигна и влекач, който успя да премести плавателния съд на няколко метра.

Операцията продължава и в момента, като се работи с повишено внимание. През почивните дни имаше и други опити за изтегляне на кораба, но неуспешни.

Продължава и ежедневният мониторинг от бреговия пункт на 60 метра южно от заседналия кораб.

Във връзка с продължаващите действия по претоварване на авариралия плавателен съд, днес наблюдаващите екипи на МОСВ са установили видимо белезникаво замътняване на водите в района на носа на кораба. За констатацията е уведомена незабавно ИА „Морска администрация“ за предприемане на мерки и недопускане на замърсяване на морската вода до приключване на акцията.

Наблюдението върху хода на спасителната операция потвърждава, че с приключване на действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase