Снимка: БГНЕС

При извършен на 16 октомври мониторинг на морски води в брегови пункт на 60 м. южно от заседналия кораб “Vera Su” и от пункт непосредствено до носа на кораба, са взети три водни проби от морските води.

Установени са превишения в стойностите на азот-амониев и азот-нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев във водите непосредствено до носа на кораба (0.352 мг/л), съобщават от МОСВ.

Още по темата

Досега измерваните стойности на азот-амониев показваха задържане в интервал 0.030-0.050 мг/л, докато вчерашните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт (0.114 мг/л. в 07:40 ч. и 0.143мг/л. в 17:30 ч.) и над 7 пъти при кораба.

Измерената концентрация на азот-нитритен е както следва: в пункт 60 м. южно в 07:40 ч. е 0.0083 мг/л., в 17:30 ч. е 0.0074 мг/л.; в пункт при носа на кораба - 0.0094 мг/л.

За резултатите от проверката незабавно са уведомени Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.

Коментари Напиши коментар

58

до к.60

преди 1 месец

Че тези от морската администрация нали са хора и /или възпитаници на Борисов! Не си ли личи? Преди 2 дни ексмин.Сачева препоръча за справяне с щетите да питат като експерт Ив.Василева. Та ексмин. Василева е завършила икономическия институт ВИИ-София, където се влизаше с успех 2 1/2 и дори с 2+,била е р-л проекти, но от химични съединения, изкуст.торове , включително на базата на азотни съединения хабер си няма!Това се учи от химичните факултети в София ***,како, и от следвалите "Екология".

57

Анонимен

преди 1 месец

Божее, това превишение е капка в морето, ако е до 5 пъти (500%) ние ще скачаме от кеф, че дяволът не е толкова черен. Добре че следва зимен период, когато разтворимостта на селитрата ще намалее и разсейването й ще бъде през зимата, а не през лятото. Все пак не се разбра NH4NO3 ли е или карбамид, защото ако е второто, не е меко казано много добре. Но не очаквах, че морската администрация ще бъде толкова мудна. Все пак са завършили ВВМУ, а не школата в Симеоново и бившия ВИИ "Карл Маркс".

56

Анонимен

преди 1 месец

До Гражданин 61Демокрацията ще я коментираме когато настъпи. Сега живеем в посткомунизъм и чакаме следващото служебно правителство да реши проблема. Дотогва можем да правим лицеви упори или набирания на висилка.