Снимка: Кадър bTV

Падна първият сняг в планините. На места снежната покривка надхвърля 30 см. Планинските спасители предупреждават туристите да са добре подготвени за зимни условия, ако тръгват в планината. Този уикенд условията там могат да бъдат опасни.

Времето в планините е силно променливо. Температурите сутрин и вечер стигат минусови стойности. Заради това ако планирате излет в планината, трябва да сте добре облечени и подготвени.

  "Това е ранна есен, но в момента по-скоро вече са зимни условията в планините, както казах, вече горе високото има снежна покривка, имаме вече сигнали за проблеми с хора, които отиват с автомобили с летните гуми, започват да закъсват около хижите", обясни пред БНТ Георги Ботев, който е Началник отряд ПСС-Благоевград.

Планинските пътеки са мокри заради снега и дъжда. Това крие риск от подхлъзване, което може да причини сериозни травми. На места пада гъста мъгла, а атмосферните условия често са непредвидими, заради което човек може лесно да се загуби.

 "Разбира се, че е опасно, всеки нормален човек го знае, в планината времето се променя за минути, даже и лятото", коментира туристка.

Наблюденията на спасители показват, че подценяването на условията е най-честата причина за възникването на инциденти.

"Основните фактори винаги са два: подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, неправилно приготвяне, неправилно избиране на маршрути", допълни Георги Ботев.

Тази година от Планинската спасителна служба са провели рекорден брой спасителни акции.

 "Тежки инциденти, трудни акции, денонощни. Може би след поредното затваряне почна едно масово посещение на хижи, на ходене по туристически маршрути, които до сега не бяха толкова често посещавани. Там има лоша маркировка на места, липса на сигнал на мобилните оператори и оттам предпоставките за инциденти стават много по-големи", обясни още Ботев.

Ако човек изпадне в нужда от помощ, може да я потърси на телефон 112. Добре е туристите винаги да излизат с добре заредена батерия на телефона в планината.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 месец

Пете, и в това заглавие имаш грешка.

7

Анонимен

преди 1 месец

Статията е свалена от гуглиту.Няма никакво съмнение в превода.А,инфото е изчерпателно и напоително.Само не казват ,къде вие вук, къде падат лавини и кои хижи гощават с боб.

6

Гроби Таласомо

преди 1 месец

Хоат по хижите да ланкат либовниците, но пурвам ша са освинат от едене и пиене;)))