Снимка: БГНЕС
Преди два дни от "Морска администрация" обявиха корабът "Вера Су" за потънало имущество. Сега обаче се оказа, че това е невъзможно. Експерти уточниха, че единствено собственикът може да обяви корабът за потънал, съобщи Нова тв.
 
Ако корабът бъде официално обявен за потънал, тогава държавата ще обяви търг. В него ще могат да участват различни компании, които са специализиран в областта на изтеглянето на кораби. Фирмата, която спечели ще изтегли „Вера Су”. Властите смятат, че корабът вече не може да плава самостоятелно. 
 
Огледите на водолази от последните дни показват, че по корпуса на кораба има две пробойни.
 
"Късмет е, че в района дътоно е пясъчно и камъните, които могат да направят поражения са малки и рядко срещани", заяви Венцислав Иванов - изп. директор на "Морска администрация".
 
Водата в машинното отделение обаче нахлула през неуплътнена врата. "Количествата, които са влизали, не са били огромни, но са регулярно постъпвали, така че машинното се е пълнило дни наред", добави Иванов.
Още по темата
 
"Самият хамбар или трюм е с височина 6,15 метра. Съмнения за вода имаме около три метра", обясни Венцислав Иванов.
 
От състоянието на товара ще зависи как ще се разтоварва карбамидът. "Част от самия товар може да се наложи да се разтоварва чрез грайфери или кофи. Друга част от него може да се разтоварва с центеобежни помпи", посочи Венцислав Иванов.
 
"Състоянието на кораба е същото, няма промяна в сравнение с първия ден. Той лежи изцяло на дъното. Няма изтичане на товар, нито на гориво. Корабът е като запечатан", заяви водолазът Валентин Енчев.
 
Днес специализиран робот е пуснат за оглед. "Състоянието на кораба няма накъде да се влоши. Той е стабилен на дъното. Трябва да се разтовари товарът и да се предприемат мерки за обезопасяването на кораба", каза още Енчев.
 
Кога обаче ще се разтовари и изтегли "Вера Су" зависи от времето.
 
Според компанията, която консултира процеса, "Вера Су" ще зимува до Камен бряг. 
 
"Най-добрият вариант за тях е след април месец да се прави операция", заяви Валентин Енчев.
 
 

Коментари Напиши коментар

49

Данко Харсъзина

преди 3 месеца

И фигуранта още не е обявен за потънал, но всички знаем, че има пробойни и машинното му е пълно с вода. На 21.11.официално ще бъде обявено, че е изтекъл в канализацията а в края на януари Гешев ще го извика за разговор.

48

Информиран източник

преди 3 месеца

В момента в който се обяви за потънал става собственост на този който го извади. Май това е най-рационалното решение на проблема. Да го нарежат за скрап братчедите, то е ясно че държавата не може да се оправи.

47

Анонимен

преди 3 месеца

Опаааа,изтрили са го,та сам пиша до себе си!-:)