Снимка: архив, БГНЕС

Над 50 димитровградчани излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха над града и околността със серен диоксид. Множеството се събра на централния площад до сградата на общината с плакати "Тровят ни съзнателно", "Убивате ни бавно" и др. Проблемът възникна след възобновяването на работата на местната ТЕЦ "Марица 3".

Глоби няма да оправят нещата, топлоцентралата да се закрие, поискаха недоволни. Двете ми деца са с астма, разказа Веселин Вълев. Цялото семейство изкарахме Ковид-19 тежко и мръсният въздух може да е причината, добави той. По думите му при повишени емисии дворът на къщата му почернявал.

Сред протестиращите бе мъж с противогаз и в защитно облекло. Представители на местната власт и на ТЕЦ-а не присъстваха на митинга, а събралите се се отправиха на шествие по централната пешеходна зона в посока парка "Пеньо Пенев".

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково вече глоби с 30 000 лева ТЕЦ "Марица 3" за неизпълнение на условията по издаденото комплексно разрешително и случаите на изпускане на емисии от Комин 2. Тя организира и работна среща по темата в областната администрация в Хасково. Прокуратурата също разпореди проверка, след като се сезира по медийни публикации. Тя е възложена на екип от служители на РУ на МВР-Димитровград съвместно с РИОСВ-Хасково и РЗИ-Хасково.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 7 месеца

В интерес на истината снощи цветът на небето беше малко странен, чудех се дали е от теца или от Неохим едва ли ще разбера точната причина а санкции и за двете предприятия не очаквам и да има все пак прикриватурата се за минава само с неудобните олигарси останалите си правят каквото искат.

2

бай Спиро

преди 7 месеца

В бригадирския град именуван на Гошо Тарабата въздуха винаги е бил ужасно мръсен. Доказателството е елементарно - керемидите на сградите са черни !

1

Анонимен

преди 7 месеца

При ГЕРБ въздухът в Димитровград беше кристално чист, планински.