Снимка: БГНЕС

Скок на цените на храните, на парното и тока. "Ситуацията е много тревожна", коментира Мика Зайкова - икономист и член на "Има такъв народ" пред DarikNews. Тя коментира повишаването на рекордно високата цена на природния газ, както и очакваното поскъпване на тока и парното.

"Първо, независимо, че всички в един глас твърдят, че цената на електрическата енергия е най-ниска у нас, тя не е по джоба на българите - нито на дребния бизнес, нито на домакинствата", категорична беше Зайкова.

"Има спекула на свободния пазар. В цената, която е регулирана за домакинствата, има два елемента, които оскъпяват общата цена - освен цената на производителя, там е включена цената за пренос /загуби по мрежата/ и доставка", уточнява икономистът.

Още по темата

И прогнозира, че "следващият сезон - юни 2022 година ще има рязко повишение на цената на електроенергията за домакинствата".

По думите ѝ в България цените са спекулативни.

"Природният газ от 25 лева миналата година, сега е 94 лева, което е безумие. Всичко това ще се отрази в цените на стоките и услугите. Първо ще се отрази в цените на продуктите в малката кошница, това са стоките от първа необходимост. Още септември поскъпнаха хлябът, млякото, олиото, зеленчуците..."

Мика Зайкова беше категорична: "Народът ще обеднява. Работещите бедни ще се увеличават".

По думите ѝ допълнителните 120 лева за пенсии вече са "изядени". "България е с най-ниската минимална заплата в ЕС и е единствената, която е под 400 евро. Следва ни Румъния с 447 евро. Да не говорим за онези 2260 евро в Люксембург", каза още тя.

И изчисли, че с тези пари хората вече могат да купят с 50% по-малко стоки. "Обедняването е вече с 50%. Всичко ще стане непоносимо за дребния бизнес и за домакинствата".

Зайкова алармира и за редица сигнали, получени при нея и в "Има такъв народ": "46-ото Народно събрание, освен всичко, взе едно решение за увеличение на парите, които се изплащат през втората година от майчинството от 380 лв. на 650 лв. Получихме оплаквания, че за октомври са им преведени 380 лв". Зайкова се пита дали е грешка, процедурно забавяне или умишлено решение и ако е така "Кой си позволява да не изпълнява решение на Народното събрание".
 

Коментари Напиши коментар

222

До 219

преди 3 месеца

Ако се изгради цялостно електронно управление,поне половината администрация си заминава.Умишлено не се работи в тази посока,защото съкратените служители няма да гласуват за управленците ,които ги съкратят

221

OMG_Lucker

преди 3 месеца

Ако тази госпожа е наистина загрижена за работещите и за бедността, то защо НИЩО НЕ НАПРАВИ, като беше в последните 2 парламента? Защо нищо не направи, когато беше и дълги години в синдикатите? Те нали са точно за това? Изобщо нейната работа е "сетила се Мара да се побара.."

220

Анонимен

преди 3 месеца

мухобоико е пътник на бунището