Снимка: Pixabay
Глутници вълци нападат добитък в странджанските села. Животновъди казват, че както никога досега, вълците нападали стадата и през деня. Електропастирите и овчарските кучета не помагали срещу хищниците, предаде Нова тв.
 
Пиратките са единственото средство, с което животновъдите успяват да стреснат гладните глутници. 
 
Алекси Чилиев, който живее в най-крайната къща в странджанското село Богданово, споделя, че от месеци овцете му са в стрес всеки ден.
 
"Всеки ден вълци. Гледам, че овцете нещо се плашат, поглеждам - той вълкът при овцете. И като му извиках, той се стресна и тръгна към мен, извиках още един път и замина нататък. Хвърлих брадвата и избяга", разказва животновъдът. 
 
Само часове по-рано Алекси едва успява да спаси стадото от две малки вълчета, които не се плашат дори и от кучето му. И казва още, че се страхува, защото знае, че през зимата нападенията ще зачестят още.
 
От няколко дни 79-годишният пастир Димо Михалев е спрял да пуска стадото си от 150 крави на паша. 
"Вълците са много, за четири дни шест-седем телета ми изядоха. И то големи, не малките ми телета", споделя мъжът. Единственото оръжие на Димо е овчарската гега. И трудно успява да прогони хищниците. И той като Алекси се запасил с пиратки.
 
Животновъдите от селата Богданово и Варовник имат стада с над 1200 животни. Вярват, че спасение срещу нападенията ще са единствено ловните хайки. Първата хайка за вълци ще бъде след седмица.

Коментари Напиши коментар

18

естествено ...

преди 1 година

То и народа няма какво да яде , скъпотия , няма и животни в държавата , набляга се НАЙ-МНОГО НА КОРУПЦИЯТА И ЛАКОМИЯТА !

17

Анонимен

преди 1 година

Дали ядат навлеци преминали границата незаконно.

16

xaxsasб

преди 1 година

Незабавно веганите трябва да се организират и да подложат вълците на морковена диета. Да им обяснат за ползите от слънчевата диета и житната вода.