Снимка: БГНЕС
3-годишно дете е прието в болница без опасност за живота, след като фелдшер от Спешна помощ му слага лекарство за сваляне на кръвното, вместо противоалергичен препарат. 
 
Синът на Стилиян и Сара от село Румянцево има алергия от определен вид мъхести плодове. Във вторник вечерта детето пие плодов сок и получава обриви по цялото тяло. Родителите му звънят в Спешна помощ. Фелдшерка, която пристигнала на мястото, преценява, че трябв на детето трябва да се противоалергично лекарство. Поставя му инжекция и си тръгва.
 
"Върнах се, нямаше и две минути, детето се унася, сънливо. След пет минути детето беше заспало. Не реагира. Буташ, викаш му – не реагира. Дъщеря ми  сметна, че май са объркали нещо с детето. Имаше игла и две ампули. Поглеждаме ампулите, които бяха останали в нас - хлофазолин. Аз, като съм с високо кръвно, знам за какво се използва, изплашихме се и отидохме в бърза помощ", разказва пред Нова тв бабата на детето Ани Илиева.
 
Фелдшерката казала на роднините - "Мале, убих на хората детето". 
 
От Спешният център в Луковит детето е транспортирано в плевенската болница, където поставят системи и го стабилизират.
 
"Сложиха му две системи. Отпаднал е, иска да спи, държа го буден. Изкарвам го навън, само и само да е буден", споделя Сара.
 
"Детето трябва да стои 70 часа там. Защото след 70 часа можело да получи отново пристъпи на сънливост и да изпадне в кома", добавя бабата на детето.
 
"Ампулата разтворител е точно толкова, колкото е ампулата хлофазолин. Те са били една до друга. Тя може би в момента е посегнала и не го е видяла. Те са едни и същи и не може да ги познаете. Взела е и е разтворила хлофазолин. Много е опасно. Щом ние с ампули сваляме кръвно от 200 нагоре и кръвното се нормализира, представете си, какво значи това за едно дете", обясни завеждащият ФСМП – Луковит д-р Георги Цветков.
 
Родителите на детето са категорични, че ще си търсят правата в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase