Снимка: БГНЕС
Хора сигнализират за нападения от мечка в родопското село Арда. Животното напада добитъка им, съобщи bTV.
 
То е забелязано да се разхожда на централни и оживени още в средата на лятото. 
 
"Нещата към този момент можеше да бъдат много по-трагични. Към 6:00 ч. чух думкане на входната врата, никой от къщата не беше навън. След като излезнахме от къщата, видяхме, че вратата на обора е отворена и са разхвърляни неща в двора, оградата е огъната, има повалени растения в двора", разказва Хари Тютюнаров, собственик на последната нападната къща. 
 
Мечката изкъртила прозореца, за да може да влезе в обора, а след това повлякла животните през двора.
 
"Видях, че две от овцете липсват. Другите животни бяха много уплашени, но се бяха качили по стените от страх", разказва още Хари.
 
След това казва, че е открил части от двете овце в двора и близо до къщата. След инцидента Хари е поставил електрическа ограда, но смята, че "това е временно реение, защото при евентуална среща с мечката извън къщата нямаш никакви шансове". 
 
"По същото време предишната сутрин децата ми излязоха за училище", каза мъжът.
 
"Основната причина мечките да слизат в селищата през есента е гладът. Това е период, през който мечката трябва да натрупа мазнини за зимния си сън. Тази година няма много естествена храна в гората. Жълъд няма, плодовете са сухи, затова и зачестиха случаите", обясни биологът Владимир Тодоров от ИБЕИ - Бан.
 
"В конкретния случай става дума за доста възрастна мечка. Имахме ситуация с нея, хванахме я, преместихме я. Тя беше първата преместена мечка в България. Естествено, тя успя да се върне и започнаха проблемите", каза още Тодоров.
 
Мястото за преместване е било на над 20 километра от селото. Според Тодоров тя е успяла да се върне, защото познава района, живяла е там около 4 години, има храна и се чувства защитена от други мечки и хищници.
 
Мечката има поставен нашийник с геолокатор и последното място, на което е била, е близо до джамията в селото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase