Снимка: БГНЕС

Общинските съветници в Ловеч взеха решение по време на днешното си заседание площадът пред художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров" в града да се именува "Свещеноиконом Кръстю Никифоров". Предложението бе подкрепено с 20 гласа "за", един "против" и пет "въздържал се".

В началото на обсъждането на точката Васил Колев, председател на Фондация "Граждани срещу насилието", представи мотивите за искането площадът да носи името на поп Кръстю.

По време на изказванията общинският съветник Радослав Хитов заяви, че е редно да се изиска становището на Българската академия на науките дали свещеноиконом Кръстю Никифоров е предал Васил Левски, или не.

Според Минчо Казанджиев обаче мненията са противоречиви и с каквото и становище да излезе БАН, пак ще има оспорване от различните историци. "Поп Кръстю трябва да получи своето заслужено място и ние като ловчалии трябва да дадем своя дял и принос. Подкрепям предложението", добави Казанджиев, цитиран от БТА.

По думите на председателя на Общинския съвет Петър Цолов това е въпрос, който прекалено дълго стои на дневен ред. "Вече 18 години го замитаме под килима. Много историци са се упражнявали по темата, много информация е събрана, без да се е стигало до еднозначно становище. Моето лично становище е, че свещеноиконом Кръстю заслужава реабилитация и признание, достатъчно дълго името му е стояло в калта. С тези множество конференции, противоречиви мнения, публикации в мен не се заражда надежда, че въпросът ще бъде еднозначно решен", добави Цолов и направи предложението за именуване на площада на поп Кръстю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase