Снимка: Bulgaria ON AIR

Операцията по освобождаването на заседналия вече повече от седмица кораб "Вера СУ" във водите на Черно море край Камен бряг отново бе осуетено от лошото време. От Министерството на околната среда заявиха, че азотният тор – карбамид не е трябвало да се превозва в насипно състояние, защото това е в нарушение на европейските закони.

За момента замърсяване на морето не е установено. Резултатът от изследването на водата сочи, че азотният тор във водата е с концентрация 0,003 милиграма на литър, за да стане опасна за морските обитатели, тази концентрацията трябва да се повиши до 10 милиграма на литър. Кислородът във водата също е достатъчен, за да не се стигне до цъфтеж на водораслите.

Екоминистърът даде "Морска администрация" на прокуратурата за престъпление срещу околната среда и заради продължаващата криза със заседналия турски кораб край Камен бряг.

"Недопустимо е една страна членка да пусне един кораб, който видимо отива към брега, видимо е натоварен с насипен карбамид, който е забранен от европейското законодателство, да бъде превозван в такъв вид. Да се блъсне в нашия бряг и да застраши водната екосистема", каза пред Bulgaria ON AIR служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Лошото време и силният вятър възпрепятстват операцията. Рискът за екологична катастрофа е преодолян, защото горивото от резервоарите на турския плавателен съд е източено, а самият товар от азотен тор не е опасен за околната среда, освен ако не бъде изсипан наведнъж във водата.

От Окръжната прокуратура в Добрич коментираха, че ако моряците и капитана на заседналия кораб бъдат свалени на брега, ще бъдат разпитани по случая. Все още не е ясно как и защо плавателният съд се е забил в скалите и защо в продължение на няколко морски мили българските власти не са предприели мерки.

"Администрацията, която завари служебното правителство от редовното правителство преди нас, имаше 2 годни неща - едното беше джипът, който се шофираше от премиер с държавни средства, както и неговата медия за лична употреба - Севда ТВ. Защото администрацията, която заварихме като наследство, специално в "Морска администрация" в частност и МОСВ, показа, че тя притежава професионална, етична, морална нищета", каза още министър Личев.

Очаква се времето да се стабилизира в петък и по този начин да може операцията да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase