Снимка: БГНЕС

Акцията по претоварването на заседналия товарен кораб "Vera Su" край местността "Яйлата" е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от опасния за екосистемата в морето товар се изсипва във водата.

Баржата, която трябва да събира претоварения товар и да го извозва до пристанището във Варна, сутринта също е закъсала, впоследствие е била освободена. За щастие горивото на кораба е било източено.

Още по темата

Попадналият в морето азотен тор според специалистите е опасен, тъй като се отразява негативно на младото поколение риби, като причинява изсъхване на техните хриле, освен това торът предизвиква и цъфтене на фитопланктоните, което от своя страна може да доведе до заблатяване на морската вода и липса на кислород.

В следобедните часове се очаква силата на вятъра в района да достигне 20 метра в секунда, което създава възможност корабът да бъде разбит в скалите.

Още два влекача са тръгнали от пристанището във Варна към заседналия кораб. Целта е да се направи опит заедно с другия влекач, който е на място, да изтеглят от скалите плавателния съд, съобщи БНР.

Тази нощ акцията по претоварването на кораба е започнала, но днес сутринта беше прекратена, след като стана ясно, че голяма част от азотния тор при пренасянето му се изсипва в морето.

Според maritime.bg вероятно е използвана погрешната кофа за претоварването му, тъй като тази е за инертни материали, а азотният тор е на малки гранули.

От морската администрация във Варна потвърдиха включването на още 2 влекача в опита за изтегляне на заседналия кораб. Според изпълнителния директор Живко Петров азотните торове, изпуснати в морето, са малко количество и няма да доведат до сериозно замърсяване.

Причината за използването на крана е повреда в машината за пакетиране на товара и авария на друго устройство заради камъните в района. Операцията по пренасянето на товара е прекратена заради неблагоприятното време.

Близо 200 тона от товара се превозват към Варна, а опит за изтегляне ще бъде направен преди обед.

Коментари Напиши коментар

43

До разбирач

преди 3 месеца

До Анонимен 41: "В такива условия"? А предната седмица времето беше почти като за плаж. А морската администрация не се освести нито кран да докара, нито машина за пакетиране. И накрая, като ги докараха, машината не работи а кранът сипе половината тор в морето. Тези хора са там само кафе да пият и рушвет да прибират, за друго не стават. Заслужават да ги уволнят всички до един.

42

Нищо ново

преди 3 месеца

Ние сме пишман-морска държава. БМФ е приватизирана от Домусчиев, а него не го е грижа за техника за справяне с подобни аварии. Държавата купи на старо две или три фрегати за да демонстрира готовност за учения и дотук. Не сме готови за никакви аварийни ситуации. Иначе морска администрация и адмирали не ни липсват. Е, сега се видя, че трябва и техника да се купува и учения за справяне с аварии да се правят.

41

Анонимен

преди 3 месеца

понеже много дървени философи всестранни разбирачи пишат, да ви кажа, потърсена е помощ техника от Румъния, Констанца и Мангалия са на хвърлей място но и те нямат подходящи средства за разтоватване в такива условия. И там ли Радев е виновен че нямат.