Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В разгара на четвъртата вълна от коронавируса в болницата в Поморие цари хаос. Хората сигнализират, че се стига и до бой само за да се взема номерче за преглед при личните лекари.

Номерата за преглед в болницата се издават рано сутринта независимо дали даден специалист е първа или втора смяна на работа.

Таксата се плаща предварително за услуга, която още не е получена, недоволстват пациентите. Има възможност за връщане на парите, но хората не смятат този начин на работа за правилен.

Лекарите обаче виждат това като единствен начин да се въдвори ред сред пациентите. "Това е само в Поморие. Трябва да станеш сутринта в 6.30, да чакаш отвън, в 7.30 часа започва да работи регистратура, за да си вземеш номерче, час. Ако докторът е следобед, значи, че сутринта трябва да чакаш, а тук е митинг, да си вземеш за следобед час... И който не може да върви, как да дойде сутринта, да си отидеш и пак да дойдеш", споделя пред bTV пациентка.

Друга пациентка също се оплаква, че вече идва за трети път като два пъти чака от 7.30 и десет минути по-късно й обясняват, че номерата за нейния лека вече са свършили. "Как може за 10 минути да свърат 20 номера? Или няко взема по 10 или от предния ден са ги дали. Има хора от 5.30 часа стоят и чакат", обяснява жената.

Според управителя на АПМП "Здравето 2000" д-р Таня Петкова, регистратурата отваря в 7.30 и талоните за лекарите се раздават с часовете за посещение. "Така сме решили да е организацията, защото много начини сме отработили, засега този е най-безболезненият", обясни тя.

Според личния лекар д-р Милена Енева, хаосът го създавали самите пациенти. Според нея струпването идва от номер 1 до 20, но между тях идвали и нови номера, както и пациенти без номера. "Кой го създава хаоса, ако не пациентите? Ние ли?", попита тя. По думите й, по телефона не ставало да се записва час, защото всички искали така, а хората от селата се сърдели, че като дойдат, поморийци са запазили вече номерата.

Управителят на болницата заяви, че ще се обърне към общинския съвет, за да спре тази практика, но поясни, че е с ограничени правомощия. От сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас казаха, че е добра практика за да не се струпват пациенти да се направи оптимизация на процеса.
 

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 2 месеца

В Дания и Норвегия рахлабват мерките защото там основно е тестуването и то безплатно има такива пунктове това е мярката тестуване на гражданите защото и ваксинираните може да са полижителни и да разнасят вируса у нас обаче основно е печалбарството затова няма и мащабно безплатно тестване за вируса

44

Бай Иван

преди 2 месеца

Проблема ще се задълбочава понеже никой не иска да е личен лекар и всяка година намаляват. Държавата разбира се е пас от години.

43

Анонимен

преди 2 месеца

Ако не затворите училищата ,трябва да се готвим за хуманитарна катастрофа ! Но са по важни горивата за отопление и кетарига .......! Циркаджии