Снимка: БГНЕС

Укрепват още кораба Vera SU, следобед ще е ясно кога ще започне разтоварването. Тази сутрин плаващият кран "Антей", с който трябва да се извърши разтоварването на съда, е тръгнал от Пристанище "Варна". С подводен дрон ще бъде направен оглед на кораба и водите за евентуален разлив. Катерът "Спасител1" се включва в акцията.

Към момента към мястото на инцидента плава хидротехническият специализиран кораб "Хидро 3" на варненската фирма "Хидроремонт" с шестчленен екипаж, който се очаква да пристигне в района преди обед, съобщи БНР.

Там Vera SU ще бъде допълнително укрепен с две котви с очакване на влошаването на времето, което започва до края на деня. Прогнозата е за силен север-североизточен вятър и високи вълни.

Още по темата

Около 8 ч. в посока Яйлата е потеглил и катерът "Спасител 1".

Очаква се в последваща операция по частично разтоварване на товара на Vera SU и опит за изтеглянето на кораба да се включат влекачи, плаващ кран и баржи.

Със заповед на транспортния министър Христо Алексиев вчера следобед беше обявено, че държавата започна незабавни действия по освобождаването натоварения с азотен тор кораб.

В заповедта на транспортния министър е заложено разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на морето в Яйлата, след което и корабът и товарът да бъдат задържани, докато не бъдат възстановени направените от държавата разходи при операцията от корабособственика.

В официално писмо на сдружение "Черноморски изгрев", изпратено до премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Христо Алексиев, директора на "Морска администрация" Живко Петров и екоминистъра Асен Личев, се казва, че „времето за разтоварване на Vera SU изтича, защото от вторник времето ще направи спасителната операция невъзможна.

Коментари Напиши коментар

7

ЛиШо

преди 9 месеца

Държава няма! Такова туткане няма един държавен чиновник, който да има топки да вземе решение и да предприеме действие ! Всички имат тиникийки на дупетат и ги е страх. Страх! Стам и позор! Всички началници в Морска Администрация и подобните му държавни институции да си пуснат оставката

6

Анонимен

преди 9 месеца

Докато се наканят. Сега чакат и сателитни снимки.

5

Анонимен

преди 9 месеца

Какъв дрон, какви 5 лева? Транспортния министър сутринта се разпореди днес да се изтегли кораб оттам ВЕДНАГА.... Кой не изпълнява, а търси дрон, подводница, не-знам-кво?