Царската гара в "Казичене" някога е била връзката на България с Европа, а днес продължава да се руши и да губи първоначалния си облик. 
 
"След 60-а година тази сграда е изоставена и занемарена. Всички институции си прехвърлят отговорността за нея. От Столичната община многократно са търсили решение на проблема. Правят се опити да се смени статутът на сградата, която няма дори нотариален акт", заяви кметът на "Казичене" Григор Григоров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Реално гара "Казичене" изглежда по съвсем различен начин, европейски начин. Тази гара може да се ползва за всичко, интересът към нея е много голям. Идваха и музикални групи да правят клипове. А и теснолинейката до двореца "Врана" е на 1,5 км", уточни кметът.
 
През 2009 г. сградата е обявена за паметник на културата. 
 
"Пуснали сме писма към всички институции, включително и до областния управител. Всички са на мнение, че сградата трябва да се възстанови. Казват, че трябва цялата сграда да се премести, защото е много близо до жп линията", добави Григоров.
 
"Оказа се, че същата гара 1:1 я има и в Австрия, тя е направена от същия майстор. Там обаче функционира и е в идеално състояние", сподели още кметът на "Казичене".
 
Той призова всеки, който има желание, да се включи и да направи дарение за възстановяването на гарата в първоначалния ѝ блясък.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase