Снимка: БГНЕС

Чрез преброяването не могат да се направят изводи за жилищния фонд в бедни ромски квартали, защото тези хора нямат лични документи, те нямат и регистрация. Това каза доц. Алексей Пампоров от Институт по философия и социология на Българска академия на науките пред БНР.

Още по темата
В България от години се подценява, че тези хора нямат адресна регистрация, няма достъп до интернет, хора не искат да ходят там, за да ги преброяват,  макар че сега инициативата на НСИ е доста добра, като наемат роми, които да правят това. Затова преброяването не обхваща такъв тип квартали или махали…“, каза още доц. Пампоров. Той е ръководител на социологическото проучване, част от проект “Изследване и аргументи за нови жилищни политики в полза на цялото общество”.

Според социологическо проучване “Жилищни потребности и нагласи на семействата в квартали с концентрация на бедност в община Търговище и община Сливен” с ръководител доц. Пампоров в тези махали и села няма канализация и водопровод, ток, няма и достъп почти до сметосъбиране.

"Това е така, защото там живеят бедни хора, това са незаконни строителства, а когато имаше амнистия и те можеха да си оправят проблемите, те не са успели да го направят заради бедността. Те нямат дори нотариален акт за тези жилища, нито имат регистрация. Те са и бедни, и неграмотни - 80 до 90 сто от тези домакинства там са под линията на бедност", каза Пампоров.

През януари 2022 г. ще бъде организиран Национален жилищен форум, така че резултатите от проучванията и препоръките да бъдат отнесени и към властимащите и други заинтересовани страни на национално ниво.

В сливенския квартал "Надежда" живеят по непотвърдени данни около 30 хиляди души. Мнозинството са бедни, неграмотни. Живеят нагъсто, в набързо построени къщи от по една две стаи. В някои няма течаща вода, тоалетни, в други пък няма ток. Богатите са малцинство - те живеят в началото на квартала в къщи на по два три етажа, а не малко от тях вече си купуват и апартаменти в близкия квартал "Даме Груев". Парите казват, че изкарват в Германия и Великобритания.

"Искаме да си узаконим жилищата си, да имаме нотариалнти актове, да имаме партиди за водата. Тук условията за живот са много лоши...линейка не може да влезе, ако се наложи...", казват пред БНР хора от "Надежда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase