Лаборатория по инванзивна кардиология вече работи в болницата в Силистра. Досега всички спешни случаи, които се нуждаеха от инвазивна диагностика и лечение, бяха транспортирани до Русе или Варна. Това обаче повече няма да бъде така.

Инванзивната лаборатория е животоспасяваща за пациентите от Силистренско. Сега очакванията на лекарите са смъртността в първите часове на миокардният инфаркт да намалее.

"Това е най-съвременното, най-доброто, най-своевременното лечение на всеки сърдечно болен пациент. В кардиологията, особено в спешната кардиология, и минутите са ценни", заяви д-р Петя Чобанска.

"Влязохме в 21-ви век. Страхотна придобивка е, която хората тепърва ще оценят", уточни д-р Васил Славов – директор на МБАЛ- Силистра. А докато бъдат обучени местни кадри, за пациентите в Силистра ще се грижи външен екип, ръководен от доктор Георги Маждраков.

"Това отделение, организационно ще бъде активно 24 часа в денонощието. Имаме готовност, когато колегите от кардиологията ни алармират, че се е появил спешен пациент, ние да бъдем тук в рамките на минути", каза д-р Георги Маждраков.

Нина Борисова от Дулово е сред първите пациенти, които са получили помощ в новото отделение.

"Много бързо реагираха и ме оперираха. Сега се чувствам добре, вече ставам. Ако трябваше да ме транспортират до Русе или до Варна – аз бях свършила", заяи Нина Борисова.

Освен, че е полезна за пациентите, от новата структура се очаква да увеличи и проходите на болницата.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase