Снимка: БГНЕС

Климатичните промени са факт. В Европа премина най-горещото лято в историята, откакто се води статистиката. Периодът между юни и август тази година се оказа най-топлият за последните 70 години. Това твърдят от климатичния институт "Коперник". Според специалистите, има връзка и с проливните дъждове, довели до редица наводнения в части от Стария континент, казват експертите.

Средната температура на въздуха през юни-август тази година е била с близо 1 градус по Целзий над средното равнище за последните 30 години. Въпреки това Европа е виждала и други много горещи лета, а изменението не е толкова значително, смята климатологът Петър Янков.

"Подобен топъл юли месец е бил през 2007 година за България, а този юли 2021 г, средно дневната температура е била приблизително 24 градуса, а подобна температура е имало 2007 година. следващите рекордни стойности и температури с топло време са 2011 и 2016 година. Това затопляне от 1 градус, което се наблюдава сега, е просто една удобна възможност учените още един път да стресират политиците и великите сили да вземат по-сериозни и спешни мерки по-отношение на това затопляне и в този период, в който се намираме", коментира пред Bulgaria ON AIR Петър Янков.

Една от причините за повишаването на температурите в световен мащаб се оказва глобално затопляне. Очакванията на експертите са температурните промени все по-често да водят до редки климатични явления.

"Засега големите астрономически обсерватории и центрове, които изследват слънчевата активност, са на мнение, че слънчевата активност намалява, тя е един от естествените фактори за затоплянето, за глобалното затопляне, но срещу него се наслагва човешката дейност. Друг е въпросът използването на природата от нашето разрастващо се общество как ще се реализира, все пак техническата революция е налице и ние ставаме една много голяма машина за унищожаване на природата", алармира климатологът.

 

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 9 месеца

Тоя експерт живее в друга Европа. В Мойта тва беше най-късото и студено лято. Иначе новината, че е най-топлото я знаех още от началото на годината. Математици тук, математици там - какво да направиш?

23

Анонимен

преди 9 месеца

Не знам под тази Европа какво разбират, но това лято е най-студеното и дъждовно лято в западна Европа от много години насам. Аз поне живея в Германия и сам го изпитах Франсетата се жалват, че от почти 100 години насам не е имало толкова лоша реколта грозде.

22

Симеонов

преди 9 месеца

Гореща ще бъди и зимата за Станислава Цалова,т. нар. синоптичка от лидерската телевизия БТВ.Тази г-жа,се подиграва със зрителите на една от най гледаните медии.Тя не поглежда към картата с градусите,а само чете аутокюто което върви върху камерата.Няма такова чудо,което е навъртяло стаж за пенсия,а не може да запомни тридесет думи,когато трябва гледа към синоптичната карта.Тук в случая,важи примерът:Имаме на човека работа,а не на работата човек.