Снимка: БГНЕС
Земеделски производители се събраха и блокираха движението на главния път София-Варна край Велико Търново. Те протестират и настояват сектор селско стопанство да бъде включен в актуализацията на бюджета, предаде БНР.
 
В 12 часа протестиращите пробиха полицейския кордон и блокираха главния път София-Варна при село Шереметя.
 
Недоволните земеделци изляха мляко на пътя, хвърлиха плодове и зеленчуци и запалиха няколко чувала с вълна. 
 
Протестът е с настояване в актуализацията на бюджета да бъдат включени поне 70 милиона лева като Covid мярка за подпомагане на целия сектор "Селско стопанство". Иначе ще последват фалити, твърдят от бранша.
 
"Covid мярката е нужна, защото земеделските производители не са допустими по мерките 60 на 40 и 80 на 20", каза протестиращ.
 
"Ние сме обречени, ако не се гласуват тези извънредни средства за сектор „Земеделие", каза друг.
 
"Без помощта за този сектор ние няма как да съществуваме", каза производителка на протеста.
 
Земеделските стопани извадиха и ковчег, символизиращ евентуална кончина на българското земеделие.
 
Отправиха се и призиви за нов земеделски политически проект.
 

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 месеца

Земеделието е най-важното. След това образование, здравеопазване.

18

Анонимен

преди 8 месеца

Научихте като опозиция кой за какво му скимни да си го поиска. И да блокира пътища. Каква помощ за сектори дето не са затворени? И цените хвърчат нагоре? А кой ще оправя асфалта след този огън? Ако ББ бил ***, това което виждаме в парламента и извън него не знам какво е сега? За едни "туллупи" и "ммисирки" голем проблем направихте. Подминахте"хайде отвън да се разберем като мъже". "Бай Х*й"също. "Пудели", "минетки" и какво ли още не, сега са си направо нежни обръщения.

17

Анонимен

преди 8 месеца

Да не е "маната по гроздето" този ковид? Гроздето ковид не го лови, лозарите са на открито без маски, на 1-2 километра един от друг. Къде се събират лозарите да се заразяват?