Снимка: БГНЕС

Сезонът по българското Черноморие бил спасен от немски туристи. Те именно отсядали основно в луксозните 4-звездни хотели в страната.

Българи и румънци също предпочитат нашето крайбрежие покрай коронавируса, но голяма част от тях и нямат достатъчно средства за големи харчове, показа преди време проверка.

Но ето, че тази година немскоговорящите туристи са доста, обяни пред "Монитор" председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев.

Още по темата

По думите му, сезонът е бил кратък, но интензивен. "Доста българи посетиха нашето Черноморие, традиционно има много поляци, румънци, има и малко чехи“, споделя Косев. Не толкова голяма група е на рускоговорящите. Немски туристи също има, но те влязоха в страната едва в началото на юли, което според Косев е късно. Причина за това е, че допреди седмия месец не е имало нито редовни самолетни линии, нито чартъри, с които немците да пристигат у нас. Съответно дори да са имали отрицателен PCR тест, то те не са имали с какво да се придвижат насам.

"Има немски туристи, които все още са по нашите плажове и хотели, но много късно влязоха", смята Косев. Според експерта Константин Занков пък немците традиционно са любители на родното Черноморие, а сега за това допринасят и по-слабите противоепидемични мерки. По думите на Занков браншът се справя с условията, в които работи, а засилването на мерките би ограничило туризма.

Иначе продължаваме да приемаме туристи от ключовите ни пазари. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов сподели пред "Монитор", че към момента най-много гости има от Германия, Румъния, Полша, Русия, Великобритания. Самите посетители пък се делят на две големи групи - първата е т. нар. индустриален туризъм - тези гости идват на организирана от туроператор почивка. Втората група са дисперсни туристи, които хаотично идват и всеки сам си избира къде да бъде.

Затова и не е случайно, че някои предпочитат квартирата пред хотела. Всъщност проучване показа, че изгодни квартири във Варна, разположени близко до морето, или някъде в центъра, все по-трудно се намират. Това потвърдиха и туристи, които едва са си намерили място да отседнат. Друг фактор е, че има  дългосрочно пребиваващи чужденци в Морската ни столица, които съответно също живеят под наем и така с месеци някои квартири не могат да се освободят. "Има клиенти, които от години ползват такива квартири и апартаменти под наем, но удобството в хотела никога не може да се замени с това на апартамент. Все пак в хотела има обслужващ персонал, докато в апартамента сам си поемаш рисковете, каквото и да се случи", каза още Косев.

От бранша се притесняват какво предстои през септември. "Всички се молим септември да няма четвърта вълна, туристите се плашат и им влияе психологически", каза Косев, който допълни, че отражение дава и политическата криза в страната. "Искаме ясни и точни правила, и да не се предвиждат крайни мерки, защото последната година и половина доказахме, че туризмът не е мястото, което създава предпоставки за разпространение на вируса", довърши Косев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase