Снимка: БГНЕС

През ноември вече никъде не трябва да се продават сирене с палмово масло и такова с повишено водно съдържание в насипно състояние. Това гласи наредба за специфичните изисквания към продажбата на млечни продукти, която е публикувана в Държавен вестник в началото на август.

Тези продукти, които са в заварено положение в магазините, могат да се предлагат до изчерпване на количеството или за максимален срок от три месеца. Тоест през ноември вече най-купуваните заради цената си млечни продукти ще могат да бъдат намирани само опаковани, като на етикета потребителите ще могат да прочетат какво е съдържанието.

Според експерти обаче, ако липсва завишен контрол, магазините ще продължат да предлагат имитиращи продукти на витрините си.

Част от бизнеса недоволства заради наредбата и иска тя да бъде променена, защото според тях изискването ще доведе до фалити на малки производители, чиято основно продукция в момента е именно в най-масовия клас предлагани сирена на цена от 7 до 12 лева и с повишено водно съдържание и примеси от палма, допълва "Труд".

За да се задържат на пазара те ще трябва да опаковат индивидуално всяка буца сирене, което ще доведе до допълнителни разходи, неконкурентоспособна цена на продуктите и съответно банкрути.

Според други представители на сектора обаче промяната ще доведе до по-високо качество на предлаганите на пазара потребители и до по-голяма сигурност. С нея според експерти ще се защитят и българските производители на сурово мляко, тъй като се очаква промените да доведат до по-голямото търсене на суровината.

Всъщност освен палмата за здравето е особено опасно и високото съдържание на вода в млечните продукти, продавани като сирена. Защото химикалите, добавяни, за да помогнат на продукта да не се разпада при водно съдържание над 70 на сто, са опасни за здравето и убиват полезните млечно-кисели бактерии в продуктите, обясняват специалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase