Снимка: БГНЕС
Продължават действията за потушаването на двата пожара, които вече близо две седмици бушуват над родопското село Югово. Спряно е разрастването им, но разузнаването на обстановката и направата на множество просеки продължават. Огънят се тласка към пропастите, уточни БНТ.
 
"Това са тактически действия, които могат да доведат до образуването на нови малки локални огнища в ниското. Ние ги очакваме и ще ги следим. Хората да не се притесняват", коментира главен инспектор Димитър Бришимов от областната дирекция по пожарна безопасност в Пловдив.
 
Късно вчера в местността Кълвачевица в района на просека е възникнало ново огнище, което се развива много високо в южната част над Югово. С помощта на булдозер се работи за неговото заграждане. Не съществува опасност за населените места в района.
Още по темата
 
"Труднодостъпните терени във високите планински части са предпоставка за инциденти, като срутища и каменни лавини. Затова практиката е да се насочват пламъците в пропасти и ниски зони", обясни още главен инспектор Бришимов.
 
Предвид прогнозите за влажност на въздуха, високи температури, спецификата на терените и предупреждението за опасност от пожари, от дирекцията в Пловдив заявиха, че още доброволци са добре дошли и ще са от помощ на пожарникари, военни и горски служители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase