Снимка: БГНЕС
Човек е починал след заавена спешна помощ в Тетевен. Роднини и близки на починалия мъж обвиняват медиците, че не са реагирали адекватно, за да го спасят. Мотивът им бил, че пациентът няма медицински документи, съобщи bTV.
 
Съпругата и синът на Мирослав Тодоров разказват, че на 11 август той се е почувствал зле и са го закарали в Центъра за спешна медицинска помощ в Тетевен. Тотка Вълчева, която е била дежурна в този момент, измерила кръвното му и установила, че то е високо. 
 
Роднините на Мирослав твърдят, че вместо да предприеме бързи действия, д-р Вълчева поискала документи - експертиза и рецептурна книжка.
 
"Каза ми: Отедете, вземете документите, не живеете далече, на 10 километра сте". Казах й, че моят мъж е получил нещо като инфаркт преди две години, казах й какво пие, а тя: "Не, искам документите. Тя няма ли къде да чукне, да види какво е пил, а настоява за книжката, за експертизите стари", коментира съпругата на Мирослав.
 
Тотка Вълчева твърди, че са направили ЕКГ на пациента. Казва още, че той е поискал вода, но не от чешмата, а минерална, за да пие таблетките, които тя му дала за инфракт на миокарда.
 
"Направихме му ЕКГ, мисля, че няколко пъти беше, два или три, имаше промени и това ме накара да му направя венозен път и да му се сложи хепарин. Усъмних се и за това извикахме кардиолог. Кардиологът поиска документи, той преди е имал инфаркт този човек. Той идва, поглежда ЕКГ-то, а в същия момент на човека жена му му дава водата, че той нали ми отказа на мен тази от чешмата, и се метна, и това беше, изхърка - край. Имахме височинна травма в съседната стая едновременно - единия, другия, единия, другия", разказа Вълчева.
 
"Хората за тях са си прави, но това, което поискаха от нас, ние им го дадохме. Ние сме ги насочили съм Медицински надзор. Той разполага точно с медицински кадри, които преценяват адевкатно ли е било поведението на колегите от 2615. Това е първи сигнал, който има за този филиал, а аз съм от 25 години в тази структура. При една сърдечна ситуация винаги може да се очаква и нещо такова, но те са били екип, дошъл е и консултант. Медицински надзор, те ще си искат обяснение от персонала, те са компетентният орган, без тях за съд и прокуратура е рано", коментира д-р Силвия Моева, управител на "Спешна медицинска помощ" - Ловеч.
 
Сина на починалия твърди, че на баща му не е направено ЕКГ, а само му е било измерено кръвното, след което е бил оставен в коридора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase