Снимка: БГНЕС

"106 спасителни акции е провела от началото на годината до сега Планинската спасителна служба, като само за последните три месеца те са 62.  Всички планини са еднакво посещавани", каза директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев, пише в. Монитор. 

Той отбелязва обаче, че голяма част от туристите не са запознати с основните правила, а това от своя страна води до инциденти като загубване и контузии.
 
Нешев изтъква, че ежедневно оказват помощ на изгубени и пострадали туристи.
 
"Забелязваме, че много хора са с недостатъчно добра планинарска подготовка. Излизат в планината, подценяват условията в планината и това води до инциденти, сериозни инциденти. Като започнем с изгубване, закъсняване във времето, късно тръгване, съответно замръкване по планината. И когато хората не носят допълнително осветление на акумулатири или батерии, се стига до такъв тип проблеми. Не могат да се приберат, тръгваме да ги събираме, тъй като нощно време условията в планината стават доста хладни. Хората не са подготвените за толкова хладно време и настъпват бедствия. Много често излизат с неподходяща екипировка, което пък води след себе си до контузии. Но дали е поради ситуацията с Covid-19, дали заради някаква друга причина, не можем да кажем, тъй като нямаме такава статистика, но определено тази година хората са страшно много в планините", коментира още Нешев.
 
От Планинската спасителна служба съветват туристите преди излет в планините да проверят метеорологичната обстановка, да сe запознаят с маршрута, който ще изминат, да си направят планинска застраховка, да имат зареден телефон, а при проблем да запазят спокойствие и да подадат сигнал за помощ на тел. 112.

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 1 година

Как да накараш някой безкнижник, играл от раждането си на електронни игри, да вземе да се подготви за планината!?Той се мисли за човека - паяк, за мухата ЦеЦе и за какво ли не още.Но хората тичат да го спасяват!